Léky pro Čechy prý draze mizí v zahraničí. Jako za komunistů

10.02.2014 8:02

Léky, ke kterým se v loňském roce pacienti prakticky nemohli dostat, firmy vyvezly do zahraničí, kde je prodávají s několikanásobně vyšším ziskem. Mezi těžko dostupnými jsou například léky proti depresi, na nemoci jater, střev nebo astma. Jana Petrenko z Koalice pro zdraví o lécích hovoří jako podpultovém zboží, jak ho známe ze socialismu.

Léky pro Čechy prý draze mizí v zahraničí. Jako za komunistů
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

MF Dnes píše o tom, proč je v České republice nedostatek některých léků. Například lék Lyrica, který užívají pacienti s depresemi, je v lékárnách k dostání jen vzácně. A důvod? V Česku za tento medikament pacient zaplatí 330 korun, v sousedním Německu stojí v přepočtu 4 400 korun.

Důvodem, proč u nás určité léky chybí, je paralelní vývoz do ciziny. Studie farmakoložky Jany Skoupé z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy spočítala, že se ročně exportují z Česka léky za 5 miliard korun, v cizině se prodají za trojnásobek. „Byl by z toho jen normální obchod, kdyby tyto léky pak nechyběly českým pacientům," podotýká MF Dnes.

Nejčastěji z Česka mizí léky na akné, oční kapky, léky na astma nebo na snížení vysoké hladiny tuku v krvi, které mají své náhrady, nebo u nás dokonce nikomu ani nechybějí. Na druhé straně jsou ale na tomto seznamu i léky, které jsou nenahraditelné. Sem patří střevní protizánětlivá léčiva, pankreatické hormony, léky na deprese nebo imunosupresiva. V cizině mizí i léky na rakovinu prsu, nebo lék používající se na rozpouštění krevních sraženin.

Jako za socialismu. Léky jedině „pod pultem“...

Jana Petrenko, která v Koalici pro zdraví sdružuje přes tři desítky pacientských organizací, přirovnala současnou situaci k návratu v čase do dob socialismu: stejně jako tehdy si lidé nedostatkové zboží pomáhají sehnat po celé republice a nechávají si je schovat „pod pultem".

„Je tu jen jeden rozdíl - tehdy se o podpultovém zboží všichni informovali šeptandou, dnes mailem," podotýká Petrenko v rozhovoru pro MF Dnes.

Řešení podle ní existuje. Politici by prý neměli nechat běžet celý systém samospádem, byť zastavit paralelní export do Evropské unie nejde. Ale v případě ohrožení by měla existovat šance zakázat vývoz léku. Měl by se prý také upravit systém tak, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv a Ministerstvo zdravotnictví věděly okamžitě, že nějaký lék z trhu mizí.

Petrenko to považuje za poměrně závažný problém, nemizí totiž jen zaměnitelné věci. „Například poslední lék, který zmizel z trhu, byla Actilysa, tedy nenahraditelný lék na rozpouštění krevních sraženin u pacientů s infarktem či mrtvicí," popsala. Kvůli tomu se mnohdy stane, že lidé doberou balení a pak musí přerušit léčbu, protože lék není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…