Lenka Bradáčová zatýkala Davida Ratha, teď si o něm se Sabinou Slonkovou povídala v rádiu. Měl by prý být rád, že nedostal mnohem více

23.07.2015 18:46

Český rozhlas ve čtvrtek odvysílal hodinový speciál Radiožurnálu k případu Davida Ratha, kterého dnes soud odsoudil ke 122 měsícům vězení a propadnutí majetku ve výši asi 20 milionů korun. Odsouzený už dal najevo, že se odvolá, a to až tam, kam to půjde, dokud důkazy v jeho kauze někdo řádně neprověří. V pořadu se k tomu vyjádřila nejen státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která Rathovu kauzu odstartovala. Vyjádřili se i novinářka Sabina Slonková a politolog Lukáš Jelínek.

Lenka Bradáčová zatýkala Davida Ratha, teď si o něm se Sabinou Slonkovou povídala v rádiu. Měl by prý být rád, že nedostal mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

„Nejde o žádný exemplární trest pro pana doktora Ratha, vždyť mu hrozilo až 12 let,“ konstatovala Bradáčová hned na úvod s připomenutím, že exhejtman dostal osm a půl roku. „Soud nám nyní dal za pravdu, že proces byl dobře veden,“ pokračovala Bradáčová, která také poděkovala policii za odvedení velmi dobré práce.

Dáma trvala také na tom, že odposlechy předložené soudu byly v pořádku, bez nich by bylo velmi obtížné takto sofistikovanou trestnou činnost rozkrýt. Zhodnocení odposlechů leží na soudu, který se také vyjádřil. V závěru Bradáčová uvedla, že si nedovolí předjímat, jak by mohlo dopadnout Rathovo odvolání.

Odposlechy v kauze Davida Ratha nebyly nijak masivní, míní Slonková

Dalším hostem byla novinářka Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz. Podle ní už Rath mnoho prostoru k dalšímu rozviřování případu nemá. Na vrub soudu je ovšem třeba přičíst skutečnost, že se tato kauza vleče. David Rath zvolil strategii, jejíž součástí byly i obstrukce, a díky tomu se mu podařilo vyvolat dojem, že proti němu nemusejí být jasné důkazy,“ uvedla šéfredaktorka. Obratem připomněla, že soudce Robert Pacovský řešil i další takto složitou kauzu, což nebylo právě šťastné, protože to vedlo k průtahům kauzy.

Odposlechy provedené v kauze Rath nepovažuje Slonková za nijak masivní, byť zdůrazňuje, že nezná rozsahy odposlechů v jiných kauzách. V kauze exhejtmana byla odposlouchávána asi dvacítka telefonů a pár míst.

Současný hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), který byl náměstkem Davida Ratha pro životní prostředí, ve vysílání také pronesl pár slov. Projekty, které byly v kraji dokončeny, považuje za přínosné, alespoň v oblasti životního prostředí. A pokud jde o trest pro Ratha, podle Petery si musíme počkat na konečný verdikt. Své k tomu řekl i expremiér Jiří Paroubek. Ratha se důrazně zastal, soudce podle jeho názoru nevystupoval nezávisle.

Rath byl neřízenou střelou...

Dalšími hosty ve vysílání byli politolog Lukáš Jelínek a Radko Kubičko z Českého rozhlasu. Shodli se na tom, že Rath nikdy nebyl vnímán jako klasický politik ČSSD, řada kolegů ze strany se od něj odtahovala už v době, kdy byl přední postavou sociální demokracie. „Mnohdy vystupoval jako neřízená střela,“ konstatoval Kubičko. Jelínek mu dal za pravdu. Dnešní ČSSD už Rathova kauza nijak zvlášť neovlivňuje. Nesmíme zapomínat na to, že ho do strany přivedl Jiří Paroubek, který už není ani premiérem, ani členem strany.

Ve vysílání ovšem zazněly také názory obyvatel z Hostivice. Tam je zjevně pořád oblíben. „Nahoře kradou všichni, to víme, pan Rath kradl taky, ale taky hodně udělal pro lidi,“ prohlásil pán, kterého redaktorka ČRo oslovila v místní hospodě. Ve stejném duchu se vyjádřili i další spoluobčané. Rath je podle jejich názoru spíše obětí.

... a běžcem na dlouhou trať

Tato popularita dává exhejtmanovi naději, že by se mohl vrátit do veřejného života. „Já se domnívám, že by se do politiky vrátil rád, ale je otázka, na jaké úrovni se mu to podaří, protože na řadu míst už bude mít dveře zavřené, pokud bude opravdu odsouzen,“ pronesl Jelínek. Podle politologa není v budoucnu vyloučena spolupráce Davida Ratha a Jiřího Paroubka, který se ho ostatně zastal. „David Rath je běžec na dlouhou trať. Je to velký politický hráč od začátku až do konce a divil bych se, kdyby si už teď nepromýšlel, co bude dělat dál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…