Lenka Procházková jela ještě před masakrem v Paříži na akci proti islamismu do Německa. Teď o tom bez cenzury napsala

08.01.2015 12:04

Spisovatelka Lenka Procházková se vypravila do Drážďan na pravidelnou pondělní demonstraci hnutí Pediga. Společenství evropských patriotů proti islamizaci Západu formulovalo za dva měsíce své aktivity celou řadu požadavků a na své pravidelné pondělní demonstrace dokáže do Drážďan přivést bezmála dvacet tisíc účastníků. O průběhu akce Procházková napsala na webu Disidenti.org.

Lenka Procházková jela ještě před masakrem v Paříži na akci proti islamismu do Německa. Teď o tom bez cenzury napsala
Foto: archiv
Popisek: Lenka Procházková

Pravidelné pondělní demonstrace se v hlavním městě Saska konají již od listopadu. Jsou zřejmým odkazem na pravidelné pondělky v sousedním saském Lipsku na podzim 1989, které nakonec vedly k pádu komunismu, a politikům jsou do značné míry trnem v oku. Angela Merkelová jim věnovala značnou část svého novoročního projevu, ve kterém občany vyzývala, aby se takových akcí neúčastnili, neboť jejich organizátoři mají v srdcích nenávist.

Procházková k tomu v textu psaném pro web disidenti.org poznamenává, že hnutí neodmítá přijímání válečných uprchlíků, ale pouze jejich zvýhodňování proti domácí většině. Postupem času byly formulovány i další požadavky, například zásadní diskuse o německé zahraniční politice.

Procházková líčí, kterak bylo shromáždění na poslední chvíli úřady přeloženo z centra Drážďan na jakousi louku za městem. Na nádraží o tom nikdo neinformoval, zato prý na obrazovkách neustále běhaly pozvánky na „antiPedigu“, demonstraci hnutí loajálních, kteří prý kancléřce Merkelové odhodlaně slibovali, že revolucionáře z Drážďan vymetou.

Celý text Lenky Procházkové ZDE

Mladík u informačního stánku prý Procházkové na dotaz po cestě na demonstraci tiše odpověděl, aby se raději zeptala někoho na ulici. Místní obyvatelé se prý ukázali slušnější a odvedli skupinku českých hostů k příslušné tramvaji.

Louka za městem byla obklíčena policejními vozy a vzhledem k pozdější hodině nasvícena reflektorem. Celkem mělo dorazit asi dvacet tisíc účastníků, podobně jako v předchozích týdnech. Mezi nimi se proplétaly televizní štáby, kterým ale demonstranti dávali najevo despekt vzhledem k neobjektivnímu zpravodajství o předchozích akcích.

Mluvčí Pedigy Kathrin Oertelová ve svém projevu zdůraznila, že shromáždění není nepřátelské k cizincům, ale vyjadřuje obavu obyvatel Německa, že se ve své zemi oni sami stanou cizinci. Podobně se proti obviněním z netolerance vyslovili další vystupující.

Lenka Procházková zaznamenala nejčastější pokřik „Wir sind das Volk“ (My jsme národ – heslo z roku 1989) a nafotila transparenty jako „Zastavte Obamovu atomovou válku“. Následně se shromáždění vydalo na průvod městem, byť policisté zatarasili cestu do centra, kde pořádalo svou akci hnutí antiPediga, které přivábilo asi tisíc účastníků, kteří si k demonstraci svého cíle přinesli na akci košťata.

Lenka Procházková pak zhlédla i televizní zpravodajství o drážďanské akci na stanici RTD a šokovaně konstatovala, že zpravodajství vypadalo tak, že jednotlivé útržky rozhovorů s účastníky byly prokládány posměšnými glosami redaktora, případně dokonce přimíchaným smíchem.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…