Leschtina z HN: Okamura je slabší Sládek. Jeho sekta utone v „bordelu a špíně"

06.05.2014 12:12

„Okamura je jen slabší Sládek“. Tak nazval svůj komentář v Hospodářských novinách Jiří Leschtina a snáší v něm řadu důkazů pro své tvrzení. Podle něj je však jen otázkou času, kdy v „nepořádku a špíně utone sekta Tomio Okamury“.

Leschtina z HN: Okamura je slabší Sládek. Jeho sekta utone v „bordelu a špíně"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Komentátor Leschtina nastiňuje, že devítičlenné uskupení Úsvit Tomio Okamury je ve svém významu přeceňováno. „Dokonce lze říct: Kam se hrabe tenhle xenofob na svého předchůdce Miroslava Sládka a jeho republikány,“ píše.

Komentátor v dalších řádcích v HN porovnává Sládkovy republikány s Okamurovým Úsvitem. Došel k závěru, že proti Sládkovi Okamura prý zaostává. Protože šéf republikánů Sládek to bez internetu a ignorován médii dotáhl v roce 1996 na volební zisk osm procent a 18 poslanců ve sněmovně. Leschtina připomíná, že okamurovcům nyní nahrávala nespokojenost občanů s politickou reprezentací i vyhrocenější sociální problémy ve vyloučených enklávách, a přesto Sládka ve volebním zisku zdaleka nepřekonali.

Okamura nevymyslel nic nového

„Okamura nedokázal (ani nemohl) vymyslet v disciplíně čirého populismu nic nového,“ píše Leschtina s tím, že obě formace se vymezují vůči cizincům a také Romům. Nicméně připomíná, že přestože část veřejnosti na tuto populistickou notu slyší, v rozhodujících situacích preferují občané, až na fanatiky, rozumná a osvědčená řešení, která populisté nenabízejí.

„Okamura pranýřoval 'tunelování, bordel a špínu'. Po pár měsících od jeho zvolení se ale dozvídáme, že svému hnutí fakturuje téměř milionové částky třeba za nespecifikované analýzy nebo přípravy podkladů pro jednání poslaneckého klubu. Tedy za práci, za kterou je placen jako poslanec. Co je tohle jiného než tunelování vlastní strany?“ ptá se komentátor.

Jiří Leschtina tady vidí další paralelu se sládkovci. Připomíná, že se rozpadli, když spolustraníci Sládka obvinili, že stranu vysává k vlastnímu obohacení. „A je jen otázkou času, kdy v 'bordelu a špíně', abychom se přidrželi jeho vlastní slovní zásoby, utone i sekta Tomio Okamury,“ vyjadřuje názor komentátor Leschtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…