Leschtina z Respektu se otřásl hnusem. Jde o mafiány z ODS

11.09.2014 16:03

Mafiáni, kteří utekli ze zkrachovalé ODS, prý zakládají nejrůznější uskupení, připomínající idealistické občanské iniciativy. Podle komentátora Respektu Jiřího Leschtiny je toto „hnutí mafiánů“ výsměchem všem, kteří opravdu chtěli něco změnit.

Leschtina z Respektu se otřásl hnusem. Jde o mafiány z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci volební kampaně TOP 09 odpovídal Tomáš Hudeček na dotazy občanů. Ti si mohli také zagrilovat

Komentátor Leschtina si klade otázku, zda podzimní komunální volby budou pokračováním protestu proti zavedených stranám. ODS, ČSSD, a na Praze 1 i TOP 09 prý dělají vše pro to, aby to tak skutečně bylo. Jako příklad uvádí mnoho radnic, které zrušily referenda, jež měla být s volbami spojena. „Nejspíš se z duší lidí, kteří dlouhá léta ovládali radnice s miliardovými rozpočty, vytratilo základní demokratické cítění a zůstala jen chamtivost,“ komentuje to Leschtina.

Zjednodušení politického řemesla na pouhou hamižnost ale podle něj vede ke ztrátě nadhledu i nápaditosti. To se prý projevuje i tím, že je volební kampaň degradována na úroveň extremistů. „Plakáty sociálních demokratů typu - vymetu živly, bezdomovce, nepřizpůsobivé a bůhví koho ještě - jsou pro xenofoby lahůdkou,“ píše komentátor, podle kterého ale právě tento přístup ukazuje rezignaci strany na moderní vize.

Celý komentář si přečtěte ZDE.

ODS se zase podle něj ze svého skutečně těžkého průmyslu těžko vyhrabe, když nechá někdejšího ctihodného rektora snížit na úroveň Jany Bobošíkové a pronášet burcování před nebezpečím islámu. „Teplický starosta a vrchní hysterion strany chce zakazovat zahalování šátky na veřejnosti. Co s tím chce ODS dokázat v zemi, kde žije pouhých tři a půl tisíce muslimů bez vážnějších střetů se společností,“ dumá komentátor.

Ti chytřejší ódéesáci ale podle něj opustili stranu, volitelnou už leda ze soucitu, a rozeběhli se do nejrůznějších hnutí, ve kterých předstírají svěží vítr. V Praze si prý řada z nich našla svého Babiše v duetu bratří Passerů, jejichž projekt ale spíše než ANO připomíná nešťastné Věci veřejné. Spojení ambicí developerů s know-how magistrátu primátora Béma je prý obzvlášť děsivé.

Nejen oni, ale všechny možné pokusy bývalých ódéesáků o politické přežití jsou prý okopírované od protestních hnutí, která šla do politiky proto, aby bojovala s takovými mafiány, jako jsou oni sami. „Takže tu poprvé máme hnutí politických mafiánů, která se tváří jako volební uskupení občanských aktivistů,“ píše.

Jedním z takových protestních hnutí prý nedávno bylo i hnutí ANO. Z něj už je vládní strana, která vysílá jako kandidátku na pražskou primátorku náměstkyni ministra vnitra. Leschtina připomíná, že právě Adriana Krnáčová na Ministerstvu vnitra sepsala návrh novely zákona o registru smluv, která se stala symbolem Babišova odklonu od slibů, že zamete s korupčním matrixem. Proto prý hlavní město bude laboratoří, kde budeme moct sledovat, kam se vyvíjí politické trendy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…