Lessy stojí o návrat do čela policie. Kubice podle něho narušil právní stav

28.11.2013 21:25

Odvolaný policejní prezident Petr Lessy doufá, že se po rozhodnutí soudu vrátí do čela policie. V posledních dnech o tom hovoří i ministr vnitra Martin Pecina. Podle Lessyho je nutné obnovit právní stav, který narušil exministr Kubice, prohlásil v Hyde parku ČT.

Lessy stojí o návrat do čela policie. Kubice podle něho narušil právní stav
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

„Já nejsem ani první, ani poslední policista, který byl odvolán a následně očištěn,“ upozornil s tím, že by bylo dobré změnit zákon, který za současného stavu nerespektuje presumpci neviny. Prozradil také, že bylo na Ministerstvu vnitra zahájeno přezkumné řízení. Kdy skončí, ale neví.

Jednoznačně odmítl, že by svým jednáním destabilizoval policii. „Já bych nepřál ani svým nepřátelům, aby prožili to, co jsem musel prožít já, aby byl někdo kriminalizován za to, že se někomu znelíbil,“ uvedl Lessy. „Já jsem se snažil udělat policii nezávislou, a to evidentně někomu vadilo,“ prohlásil. Konkrétnější být ale nechtěl.

Jediný, kdo zvítězil ve výběrovém řízení

Nelíbí se mu ani to, že je spojovaný s Věcmi veřejnými. „Nikdy jsem nebyl spjat s lidmi z Věcí veřejných. Já jsem si opravdu jako policista, který šel do výběrového řízení, nevybíral ministra. Já jsem byl jediným policejním prezidentem, který vyhrál v řádném výběrovém řízení,“ připomněl.

A dodal, že s ním exministr Kubice nikdy neměl problém kvůli výsledkům práce policie, za kterou odpovídal. „Vždycky jsem byl kritizován za to, že jsem nechtěl přistupovat na věci, které jsou interní záležitostí policie,“ uvedl s tím, že ministerstvo mělo tendenci zasahovat do personálních záležitostí i do rušení či vytváření pracovních pozic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…