Lesům ČR se daří a moc se o tom nemluví, postěžoval si nový ředitel státního podniku

11.05.2014 15:06

Státní Lesy ČR za poslední čtyři roky vydělaly víc než za předchozích dvacet let. Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize vysvětloval nejen to, jak hodlá tento stav nadále udržet a jak hodlá zaměstnat více lidí. Na druhé straně má také za úkol zastavit „vysávání“ podniku. Dotkl se také problematiky restitucí církevního majetku.

Lesům ČR se daří a moc se o tom nemluví, postěžoval si nový ředitel státního podniku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Své kritiky hodlá Szórád hodlá přesvědčit o tom, že ve své nové pozici udělá maximum. Státní podnik hodlá otevřít „nové krvi“. Do výběrových řízení na čtyři volné pozice se přihlásilo osmapadesát uchazečů a ředitel to považuje za dobré znamení. Promluvil také o svém předchůdci ve funkci, který bývá spojován s kontroverzním lobbistou Ivo Rittigem. Jde o Michala Gaubeho.

Externí právní služby

„Skutečnost je dnes taková, že jsem se za necelý měsíc fungování u podniku nepotkal s žádnými excesy předchůdce Michala Gaubeho, ale dohodli jsme se na tom, že ukončí svou spolupráci s Lesy ČR dohodou ke konci měsíce,“ uvedl šéf Lesů ČR.

Szórád poukázal na to, že podniku se v poslední době ekonomicky daří, ale o tom média příliš nereferují, ale pak jsou tu některé problematické zakázky. Některé prověřuje policie, jiné byly zrušeny. Mezi zrušené patřil i tendr na vozy SUV vyšší střední třídy. Takové vozy podle Szóráda podnik opravdu nepotřebuje. Bude prý vypsáno nové výběrové řízení a budou vybrány vozy vhodnější.

Generální ředitel si hodlá posvítit také na najímání externích právních služeb. Interní audit by měl ukázat, které ze smluv se vyplatí ukončit a u kterých by takové vypovězení bylo velmi obtížné. V některých případech se může ukázat, že externí právní služby specialistů jsou pro firmu přínosné. Obecně ale platí, že podnik v této oblasti plánuje ušetřit.

Vydávání církevního majetku nezdržujeme, zdůrazňuje Szórád

Administrativně velmi náročné je i navrácení majetku církvím, o které musí Lesy ČR zatím pečovat, ale nemůžou na nich počítat s dalším rozvojem. Na agendu církevních restitucí bylo na dobu určitou přijato šedesát nových pracovníků. Problematice se ale prý věnuje mnohem víc lidí. Szórád ale odmítá, že by Lesy ČR vydávání majetku zdržovaly.

„My rozhodně nic neblokujeme, my nemáme důvod to blokovat, nás to stojí peníze, ale máme zároveň povinnost postupovat podle zákona s péčí řádného hospodáře. Dost často je to mravenčí práce vyhledávání v archivech, zaměřování hranic a podobně,“ prozradil Szórád. Lesy prý administrativně vyřešily již 20 procent případů vypořádání majetku. U dalších 60 procent je generální ředitel přesvědčen, že proběhnou bez problémů. „Ohromnou ambicí je zvládnout to do konce roku,“ uvedl Szórád. U posledních dvaceti procent případů ale počítá s tím, že budou sporné a skončí možná i u soudu.

Tendr na prodej dřeva a lesnické práce v letech 2015–2019

Lesy ČR mají také za úkol vypsat tendr na prodej dřeva a lesnické práce v letech 2015–2019. Szórád hodlá postupovat tak, aby v této otázce bylo jasno před prvním lednem 2015, aby se po novém roce mohly práce rozeběhnout. Generální ředitel hodlá o této problematice debatovat také s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

Hodlá také vyjít vstříc politickým požadavkům na zaměstnání více lidí v lesnictví. Hodlá spolupracovat především s firmami, které řádně platí daně a pokud už zaměstnávají např. cizince, mělo by jít o cizince, kteří jsou u nás řádně evidováni. Lesy ČR to hodlají zajistit různými kontrolami. „My připravujeme úpravu celé řady smluvních podmínek, aby ten vztah byl mnohem více vyvážený,“ podotkl šéf Lesů ČR. To vše je ale podmíněno i tím, že bude přijata novela či zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…