Lesy ČR jsou v krizi a vláda to neřeší, varují lidovci

06.10.2012 13:50

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka kritizuje vládu za laxní přístup k situaci podniku Lesy ČR. Přestože prý všichni včetně NKÚ na špatné vedení upozorňují, zodpovědný ministr nejedná.

Lesy ČR jsou v krizi a vláda to neřeší, varují lidovci
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

„KDU-ČSL již před dvěma lety upozorňovala prostřednictví senátora Petra Šilara na vážnou situaci ve dřevozpracujícím průmyslu, kde hrozí sociální problémy. Následně se ukázalo, že toto upozornění bylo na místě - v rámci dřevozpracujícího průmyslu přišlo o práci cca 1000 lidí. V březnu 2011 inicioval Petr Šilar veřejné slyšení na téma Dřevěné knihy. Z něho vyplynulo, že je nutné rozšířit koncepci - Dřevěnou knihu - o sociální a ekologický pilíř,“ píše Jurečka.

Současný systém tendrů je prý pro podnik devastující. Jediným kritériem je totiž nižší cena, což podle Jurečky není únosné. „Negativní důsledky tohoto postupu vidíme na případu insolvence holdingu LESS. Ze 118 územních jednotek LČR vyhrál holding LESS na 32 jednotkách a dnes podle insolvenčního návrhu dluží bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun, závazky z faktoringových smluv činí zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk vystavených bankami k zajištění plnění závazků společnostmi ze skupiny LESS přibližně 493 milionů korun,“ upozorňuje Jurečka.

„KDU-ČSL požaduje, aby management Lesů ČR předložil ucelenou koncepci řízení a správy podniku, která odpovídá standardům řízení velkých firem se státní účastí. Pokud vedení LČR tvorby takovéto koncepce založené na standardních principech Corporate Governance není schopno, musí stát jako hlavní akcionář přeobsadit řízení firmy,“ dodává místopředseda lidovců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…