Letecký publicista Velek nad zprávou komise k sestřelení letadla nad Ukrajinou: Ty závěry jsou opravdu... ehm... pozoruhodné

25.05.2018 14:47

Let MH 17 v roce 2014 z ukrajinské oblohy sestřelila ruská jednotka, shodli se mezinárodní vyšetřovatelé v čele s nizozemskými experty. Letecký publicista Martin Velek má však o závěrech expertního týmu pochybnosti. Už proto, že součástí vyšetřovacího týmu nebyl žádný Rus. Ale problematických bodů může být v závěrech vyšetřovací komise mnohem víc...

Letecký publicista Velek nad zprávou komise k sestřelení letadla nad Ukrajinou: Ty závěry jsou opravdu... ehm... pozoruhodné
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Mezinárodní tým vyšetřovatelů v čele s nizozemskými experty konstatoval, že let MH 17 v roce 2014 sestřelený nad Ukrajinou zničila ruská raketa vypálená ruskou armádní jednotkou. Konkrétního člověka, který zmáčkl spoušť, však vyšetřovatelé nevypátrali. Prý proto, že Rusové odmítli spolupracovat. Takto informovala agentura Reuters. Rusko dlouhodobě odmítá, že by za smrt 298 lidí na palubě neslo jakoukoli odpovědnost.

Letecký publicista Martin Velek k tomu v Událostech, komentářích České televize poznamenal, že závěry mezinárodního vyšetřovacího týmu jsou opravdu pozoruhodné. „Sami Rusové, tedy separatisté, ukořistili (raketový systém) BUK Ukrajincům. Takže já si nejsem jistý, jestli je dnes po těch letech a s těmi nejistotami, které panují na frontě, to možno říci s takovouto jistotou,“ podotkl host.

Podařilo se najít číslo rakety, jenže toto číslo neříká nic o tom, kdo ji použil. Systém Buk měli k dispozici Rusové i Ukrajinci. V dobách míru ve sledování zbraní pracuje solidní pořádek, ale za války to může být jinak. Navíc prý není tajemstvím, že první obětí války bývá vždy pravda.

„Každý si tam hřeje svoji polévku. Tam je mnoho zájmů. A rozhodně není třeba v zájmu Moskvy, nemluvím o separatistech, aby sestřelili letadlo plné civilistů,“ objasnil host.

Vedle toho připomněl, že součásti vyšetřovací komise nebyl žádný Rus. Rusko teď tedy může tvrdit, že se to na ně Západ snaží jen hodit, ale oni za nic nemohou. „Mně tam ten Rus chybí, ten by tomu dodával i vážnost, on by tam dělal i toho oponenta. Té komisi by to přidalo vážnost,“ podotkl Velek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…