Letadla koalice vedené USA omylem zabila devět iráckých vojáků

19.12.2015 9:13

Při leteckém úderu koalice, která pod vedením Spojených států bojuje v Iráku proti organizaci Islámský stát (IS), bylo v pátek omylem zabito devět iráckých vojáků. Na tiskové konferenci to dnes řekl irácký ministr obrany Chálid Ubajdí. Americký ministr obrany Ashton Carter později uvedl, že útok byl zřejmě „omylem, na němž se podílely obě strany“.

Letadla koalice vedené USA omylem zabila devět iráckých vojáků
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Letecký úder se uskutečnil poblíž Fallúdže, kde měla spojenecká vojska na žádost Bagdádu podpořit irácké pozemní síly.

Koaliční síly provedly celkem tři nálety a podle amerického velení byly první dva úspěšné. Při třetím však nebyla zohledněna vzdálenost, o kterou irácké jednotky postoupily vpřed, a úder tak skončil smrtí vojáků.

„Koaliční letecké síly kryly postup pozemních jednotek poblíž Fallúdže, protože irácké vrtulníky nemohly vzhledem ke špatnému počasí vzlétnout. Bilance obětí leteckého útoku je devět mrtvých vojáků, včetně jednoho důstojníka,“ poznamenal Ubajdí. Na incident už v noci na dnešek upozornila americká armáda.

Ministr Carter dnes během návštěvy americké bojové lodě Kearsarge v Perském zálivu vyjádřil nad incidentem politování. „Takové věci se stávají, když bojujete bok po boku jako my,“ řekl Carter na setkání s novináři. Zdůraznil, že vše nasvědčuje tomu, že páteční úder „byl omylem toho druhu, který se na dynamickém bojišti může stát“.

Carter z plavidla rovněž telefonoval iráckému premiérovi Hajdaru Abádímu, jemuž vyjádřil kondolence a ujistil, že Američané případ vyšetřují a budou spolupracovat s Irákem. „Doufám, že Iráčané pochopí, že to je odrazem věcí, které se v boji stávají. Ale je to také odrazem toho, jak těsně spolupracujeme s (iráckou) vládou,“ řekl Carter. Dodal, že v telefonickém rozhovoru on i Abádí konstatovali, že „věci jako tato se ve válce mohou stávat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…