Letectvo mění vedení, povede jej dosavadní zástupce Šebesta

09.08.2016 6:29

Na letišti v pražských Kbelích dnes končící velitel vojenských vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik oficiálně předá funkci svému dosavadnímu zástupci Jaromíru Šebestovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní zástupci ministerstva obrany i Armády ČR.

Letectvo mění vedení, povede jej dosavadní zástupce Šebesta
Foto: archiv
Popisek: Boeing RC-135V Rivet Joint 64-14846 Electronic Intelligence Aircraft - ilustrační foto

Dvaapadesátiletý Štefánik vedl armádní letectvo tři roky, nyní míří jako vojenský přidělenec do Švédska. Třiapadesátiletý brigádní generál Šebesta, který post velitele vzdušných sil převzal k 28. červenci, působil jako zástupce velitele od června 2013. Předtím velel základně vrtulníkového letectva a v minulosti sám létal s vrtulníkem.

Místo zástupce velitele vzdušných sil od začátku srpna převzal plukovník Petr Hromek.

Vzdušné síly české armády mají své jednotky v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou, v pražských Kbelích, Strakonicích, Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi a Pardubicích. Celkově v řadách letectva působí zhruba 5400 vojáků. Ve své výzbroji mají mimo jiné nadzvukové letouny Gripen, vrtulníky, protiletadlové raketové systémy i letouny určené k přepravě lidí a nákladů, jako jsou Airbus a Casa. České letectvo je pravidelně nasazováno v zahraničních misích, pomáhalo mimo jiné v Pobaltí, na Islandu i v Afghánistánu.

Plní i řadu mírových úkolů, kdy zajišťuje leteckou záchrannou službu ze stanoviště v Plzni, přepravu ústavních a vládních činitelů, létá pro Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo pomáhá při přírodních pohromách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…