Letiště v ČR by mohlo střežit o 200 policistů víc, rozhodne vláda

27.04.2017 15:10

O bezpečnost na mezinárodních letištích v Česku by se v budoucnosti mohlo starat o 221 víc policistů než dosud. Vyplývá to z podkladů, které příští týden projedná vláda. Pokud kabinet s posílením policie na letištích bude souhlasit, potrvá nábor a výcvik nových policistů zhruba dva roky, píše ČTK.

Letiště v ČR by mohlo střežit o 200 policistů víc, rozhodne vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Václava Havla

Roční náklady na posily se odhadují na více než 116 milionů korun, dalších 25 milionů korun by stálo vybavení policistů. Vyšší počet policistů by se týkal zejména pražského letiště Václava Havla, kam by mohlo přijít 200 policistů. Zbývající dvě desítky by pracovaly v Pardubicích, Brně, Karlových Varech a Ostravě. „Důvodem je zejména fakt, že počet odbavených cestujících i letů je na těchto letištích několikanásobně nižší,“ stojí v materiálech pro vládu.

Pokud by záměr vládou prošel, chtěla by policie letos přijmout 121 policistů. Zbytek by mohl být přijat v roce 2018. Náklady na tyto policisty by pro letošek činily zhruba 29 milionů korun, v příštím roce 91 milionů. Od roku 2019 by to podle vládních materiálů každoročně bylo 116,7 milionu korun.

Analýza je reakcí požadavek pražského letiště, které například chtělo legislativně získat větší pravomoci pro pracovníky ostrahy. Plánuje totiž posílit bezpečnost před letištními terminály, chce také doplnit bezpečnostní opatření pro přijíždějící auta a pasažéry. Alternativou, aby plány letiště fungovaly, je posílení stavů policie.

Největší české letiště poslední dva roky zlepšuje ostrahu

Letiště mělo v plánu, že by pracovníci ostrahy například mohli zastavovat auta, provádět kontroly nebo zjišťovat totožnost lidí mimo letištní terminály. Podle podkladů ale není třeba měnit zákony. Ostraha může dělat základní hlídkovací činnost a tipovat podezřelé osoby či vozidla na území, které je ve vlastnictví letiště. „Při podezření nutnosti provést další úkony, k nimiž pravomoci bezpečnostní pracovníci nemají, je nutné řešení situace předat policii,“ stojí v materiálech.

Ostraha například podle podkladů může mimo terminál požadovat prohlídku zavazadla cestujícího, protože se nachází pozemku, který patří letišti. Kontrolovaný člověk však nemůže být k prohlídce donucen. V případě, že odmítne, bude muset ostraha zavolat policii.

Největší české letiště poslední dva roky zlepšuje ostrahu. V minulosti vláda schválila investice přes 100 milionů korun do různých opatření. Venkovní prostory letiště například hlídají brány s kamerami, které snímají registrační značky aut a jejich řidiče. Od poloviny května letiště začne kontrolovat přítomnost stop po výbušninách v přepravovaných zavazadlech. Policisté zase trénují zásahy v prostorech letiště na speciální střelnici.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…