Letos je podle časopisu Forbes nejvlivnější ženou v ČR Bradáčová

02.10.2013 15:59

Ženou s největším vlivem na dění v ČR je vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Druhá skončila předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, třetí členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Vyplývá to z žebříčku 50 nejvlivnějších českých žen, který sestavil časopis Forbes. Převažují v něm ženy z byznysu, proti loňskému premiérovému ročníku ubylo političek.

Letos je podle časopisu Forbes nejvlivnější ženou v ČR Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

"Lenka Bradáčová má v současné době ve své pravomoci všechny zásadní politické a byznysové kauzy posledních let, Alena Vitásková zase v letošním roce prosadila Senátem nedávno schválenou novelizaci zákona o omezení štědré podpory obnovitelných zdrojů, v níž jde o 45 miliard korun ročně,“ uvedl šéfredaktor českého Forbesu Petr Šimůnek.

Z první desítky vypadla Peake a Němcová. Albrightovou časopis uvedl do síně slávy

Loni zvítězila bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Letos už se do žebříčku nedostala, ale Forbes ji uvedl do síně slávy. Z první desítky vypadla také například někdejší místopředsedkyně vlády Karolína Peake, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a sedmá loni skončila vrchní ředitelka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová), kterou nyní vyšetřovatelé viní z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství a podílela se na uplácení bývalých poslanců.

Letos třetí Zamrazilová si polepšila o pět míst, stejný vzestup zaznamenala i čtvrtá Kateřina Jirásková, finanční ředitelka PPF. Na páté místo Forbes umístil generální ředitelku společnosti Ringier Axel Springer CZ Libuši Šmuclerovou, která loni skončila na druhém místě. Do první desítky se letos ještě vešla hlavní analytička Světové banky Hana Brixi, ředitelka investic AXA Švýcarsko Kamila Horáčková, končící generální ředitelka společnosti Vodafone ČR Muriel Antonová, finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková a ředitelka nákupu společnosti ČEZ Michaela Chaloupková. Na 26. místě skončila designovaná velvyslankyně ČR na Slovensku Livia Klausová a 36. je jediná sportovkyně v žebříčku, tenistka Petra Kvitová.

Pro hodnocení jsou důležité obraty a zisky firem nebo publicita

Forbes už od roku 2004 sestavuje žebříček nejvlivnějších žen světa, stejná metodologie byla použita také pro Česko. Zhruba 250 žen bylo rozděleno do pěti kategorií, z nichž každá byla hodnocena z hlediska několika různých kritérií, podle nichž jim byly přidělovány pomyslné body. Přihlíží se například k obratům a ziskům firem, které ženy vlastní či řídí, a k jejich rozpočtům.

"V sekci politiky a veřejné správy, kterou stejně jako americký Forbes hodnotíme dvojnásobným počtem bodů, jsme posuzovali pozice a pravomoci, které z nich ženám vyplývají, a počet lidí a peněz, které jejich rozhodnutí může ovlivnit. Ve všech kategoriích byla pak důležitým kritériem i publicita, publikované články, aktivita na sociálních sítích a výskyt v médiích,“ dodal Šimůnek.

V USA má Forbes téměř stoletou tradici, v češtině vychází od loňského listopadu a přináší hlavně zprávy ze světa byznysu a ekonomiky. Nejvlivnější ženou světa letos Forbes vyhlásil německou kancléřku Angelu Merkelovou, druhá skončila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a třetí místo patří americké filantropce a podnikatelce Melindě Gatesové, manželce zakladatele Microsoftu Billa Gatese.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…