Slavná akce založená Václavem Havlem: Přijede Gorbačov a další osobnosti, které budou přednášet o demokracii

20.08.2014 14:15

Mezi hlavními hosty letošního ročníku konference Forum 2000 budou bývalý sovětský vůdce a nositel Nobelovy ceny za mír Michail Gorbačov, estonský prezident Toomas Hendrik Ilves či nedávno propuštěný běloruský disident Ales Bjaljacki. Oznámili to dnes organizátoři tradičního setkání, které založil bývalý prezident Václav Havel. Jeho 18. ročník se uskuteční od 12. do 15. října v Praze a dalších českých a středoevropských městech.

Slavná akce založená Václavem Havlem: Přijede Gorbačov a další osobnosti, které budou přednášet o demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

Letošní konference, která ponese název Nespokojená demokracie: čtvrtstoletí od železné opony a Tchien-an-menu, chce podle pořadatelů nabídnout kritickou reflexi období demokratických transformací posledních několika desetiletí. „Nacházíme se zhruba jednu až dvě generace od pádu komunismu ve střední a východní Evropě, od postupného konce vojenských režimů v Latinské Americe, od demokratické přeměny v některých zemích východní Asie či od ukončení apartheidu v Jižní Africe. Současně si ale připomínáme krvavé rozdrcení protestů na náměstí Nebeského klidu či neuznané volební vítězství demokratické opozice v Barmě v roce 1990," uvedli organizátoři.

Debaty se zaměří na úspěchy i nezdary demokratizačních snah a na současný stav demokracie ve světě. Konference se bude zabývat i aktuálními světovými problémy, jako je situace na Ukrajině, na Blízkém východě nebo omezování svobod v některých latinskoamerických zemích.

Na konferenci přijede bývalý španělský premiér i ruský opozičník Javlinskij

Už dříve pořadatelé oznámili, že se letošní konference zúčastní bývalý španělský premiér José María Aznar, někdejší velvyslanec USA v Rusku Michael McFaul či kubánský disident Antonio Rodiles. K nim nově kromě Gorbačova, Ilvese a Bjaljackého přibyli i ruský opozičník Grigorij Javlinskij, bývalý palestinský premiér Salám Fajad a další osobnosti.

Podle výkonného ředitele Nadace Forum 2000 Jakuba Klepala pozvánku dostal například i vůdce venezuelské opozice Leopold López, který je od února ve vězení. Organizátoři proto vyzvali venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, aby vláda Lópeze zbavila vykonstruovaných obvinění a propustila ho na svobodu, aby se konference mohl zúčastnit.

Kromě Prahy se diskuze uskuteční také v Ostravě, Plzni, Kutné Hoře, Liberci, Opavě, Litomyšli, Bratislavě, Banské Bystrici, Košicích, Krakově a v Budapešti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…