Letos se ve Středozemním moři utopilo už 3 740 uprchlíků, varuje OSN

03.11.2016 21:58

Za rok 2015 se podle OSN ve Středozemním moři utopilo 3 777 uprchlíků. Letos se toto evropské moře stane hrobem ještě většího počtu běženců, protože jen do konce října se utopilo už 3 740 uprchlíků. ČTK k tomu s odvoláním na zahraniční zdroje poznamenává, že jen za posledních 24 hodin tato hrozivá čísla narostou o dalších 240 mrtvých či pohřešovaných.

Letos se ve Středozemním moři utopilo už 3 740 uprchlíků, varuje OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Středozemní moře se stává hrobem pro tisíce uprchlíků, kteří chtějí najít lepší život v Evropě. Prchají před válkami, bídou, hladem nebo třeba chtějí lepší práci. A najdou jen smrt. Do konce října na lodích zemřelo přes 3 700 lidí a to bohužel stále není konec. Do těchto chmurných statistik bude třeba započítat ještě další dva měsíce. Za celý loňský rok zemřelo na moři  3 740 uprchlíků.

„Letošní nárůst počtu mrtvých je podle OSN důsledkem toho, že převaděči namísto normálních lodí používají k přepravě uprchlíků nafukovací čluny, u kterých je vyšší riziko selhání. Minulý rok počet mrtvých a pohřešovaných ve Středozemním moři čítal 3 777 osob, uvádí Organizace pro migraci. Mezinárodní organizace z velké části spoléhají na výpovědi přeživších.

Celou zprávu naleznete zde.

Za posledních 24 hodin narostl počet utonulých či pohřešovaných o dalších 240 osob. Nezdá se však, že by to běžence odradilo od smrtelně nebezpečné cesty. Itálie opakovaně bije na poplach a varuje, že množství uprchlíků na půdě apeninského poloostrova je jen těžko zvladatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…