Letos zrušte přijímačky na střední školy, žádá vládu elf a expert na vzdělání Kartous

30.04.2020 20:35

Občanská iniciativa KoroNERV-20 vyzývá vládu, aby zrušila plošné přijímací zkoušky a znovu zvážila i úpravu přijímacího řízení. A to především s ohledem na ty uchazeče, jimž jejich rodinná situace nedovoluje dosáhnout srovnatelných podmínek pro přípravu, píše server Echo24.cz.

Letos zrušte přijímačky na střední školy, žádá vládu elf a expert na vzdělání Kartous
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Podle iniciativy KoroNERV-20 jsou zkoušky žáků základních škol, kteří se ucházejí o studium na středních školách nebo gymnáziích, stejně podstatné jako třeba státnice.

„Jejich možnosti jsou přitom omezené, jelikož u druhých stupňů ZŠ se uvažuje pouze o možnosti konzultací, nikoliv o cílené přípravě. Navíc přijímací zkoušky proběhnou jen v jednom termínu, což významně zvyšuje podíl náhody. Hrozí prohloubení v ČR už tak vysoké disparity v přístupu ke vzdělání. Ve hře je přitom stále možnost zrušení přijímacích zkoušek (jako se stalo na Slovensku) nebo jejich modifikace,“ nabádá iniciativa.

„Každý z nás si jistě vzpomene, jak byla maturita či přijímačky stresující. Co asi prožívají děti nyní, když nevědí, co bude, a nemohou se na klíčové okamžiky života připravovat ve školách,“ dodal Bob Kartous, člen kolegia rektora VŠEM.

Vláda by měla už konečně dát termín přijímaček a neřešit veřejná koupaliště, zlobí se někteří učitelé.

„Mohu říci, že jsou žáci hodně vystresovaní a frustrovaní, protože neznají termín, tudíž nevidí světlo na konci tunelu. Nejhorší je ta nevědomost. Už teď by věděli, kam půjdou, teď nevědí nic. Vláda by měla už konečně dát termín přijímaček a neřešit veřejná koupaliště. Vztek a frustrace, to nás teď definuje a moc nepomáhá,“ popsala situaci učitelka druhého stupně ZŠ Nebušice Karolína Špůrová.

Nucená domácí výuka navíc prohlubuje nerovnosti ve vzdělávání, upozorňuje Mariana Čapková, předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání hl. m. Prahy. „Prohlubuje jak ty, které už existovaly předtím, tak ale také nerovnosti, které velmi pravděpodobně vzniknou nově, zejména pokud tato situace bude trvat dlouho,“ dodala.

Kvůli koronavirové nákaze Sněmovnou prošla změna, kde se provede jedna zkouška, která se bude hodnotit na dvou žákem vybraných školách, proti tomu se začíná nesouhlasně ozývat řada rodičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…