Letošní Prague Pride byl podle účastníků méně extravagantní

16.08.2014 18:30

Letošní průvod Prague Pride na podporu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů byl podle účastníků proti loňskému roku méně extravagantní a klidnější. Mnozí z nich to přivítali. Zúčastnili se ho podle nich především lidé, kteří chtěli projevit svůj názor ohledně sexuálních menšin. ČTK to řeklo několik účastníků akce.

Letošní Prague Pride byl podle účastníků méně extravagantní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

Účastníci pochodu se začali na Václavském náměstí scházet již dopoledne, většina přišla mezi polednem a 13:00, kdy průvod odstartoval. Podle odhadů organizátorů a policie jich nakonec bylo mezi 15 000 a 17 000, proti loňskému roku tedy o něco méně.

I letos dorazilo mnoho lidí v nápaditých i odvážných kostýmech, ve kterých ukazovali ze svých těl více, než skrývali. Proti minulému roku ale byla karnevalová složka více potlačena. „Mám trochu pocit, jak kdyby tu byli tentokrát trochu slušnější lidi. Je tu méně exhibice a více normálních lidí. A to mě těší,“ řekla například ČTK Daniela. Souhlasila s ní i její partnerka Hanka, se kterou využily možnost „zkušebního“ oddání na 24 hodin, kterou pořadatelé párům stejného pohlaví nabízeli. Podle Hanky a Daniely se již několik let chystají k uzavření registrovaného partnerství a dnešní zkouška jim má pomoci v rozhodování, jestli je to správný krok.

Letošní atmosféru ocenila i Lenka. „Přijde mi to klidnější. Už kolem toho není tolik humbuku a je to takové přirozenější,“ poznamenala. Loni byl podle ní průvod více karnevalový a zúčastnilo se ho více masek. „Možná to je dáno i počasím,“ dodala.

Stejně jako v minulých letech podstatnou část průvodu tvořili heterosexuálové, kteří chtěli dát najevo svůj odpor vůči homofobii. K vidění byly skupinky mladých lidí s duhovým oblečením a transparenty, na kterých upozorňovali, že jsou sice „hetero“, ale homosexuály podporují. Akci v předvolební době využilo i několik politických stran, které voliče oslovovaly svou otevřeností k sexuálním menšinám. V průvodu kráčeli například zástupci mladých sociálních demokratů, na Letné pak rozdávali letáky Piráti a svůj stánek v sadech měla i Strana zelených. Duhovou vlajku také vyvěsil třeba hotel Intercontinental.

V přední části průvodu kráčela asi třicítka zaměstnanců amerického velvyslanectví včetně dočasného šéfa Steva Kashketta. Všichni byli oblečeni v tričkách, která si na podporu pochodu nechali vyrobit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…