Letošní rok byl ve znamení politických rošád

31.12.2011 16:24

Letošní rok byl ve znamení střídání ministrů, koaličních obstrukcí, reforem a demonstrací.

Letošní rok byl ve znamení politických rošád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Tento rok se neobešel bez výměn ministrů a že jich nebylo málo. Personálními rošádami začal i skončil. Poměrně nečekaně opustil své kolegy ve Strakově akademii šéf resortu kultury Jiří Besser, který nepřiznal podíl na koupi bytu na Floridě a spolupráci s odsouzeným podnikatelem - korupčníkem Pavlem Hráchem. Těsně před Vánoci místo Bessera nastoupila do vlády zatím první žena Alena Hanáková.
Kocourek, Besser, Fuksa

Besser se tak zařadil po bok ministra průmyslu a obchodu, Martina Kocourka, který v listopadu rezignoval kvůli nevysvětleném původu peněz pro milionové investice do zkrachovalého Key Investment (jediné, co vysvětlil, byla snaha o ulití peněz před rozvodem s manželkou), a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterého Nečas nahradil v rámci vnitrostranických tahanic Petrem Bendlem ze středočeské ODS. Ministerská škatulata tak lze směle označit jako oblast, kterou letos zvládal Nečasův kabinet s jistotou nejlépe.

Do roku 2011 vstoupila koalice oslabena o ministra životního prostředí Pavla Drobila, kterého korupční náznaky na Státním fondu životního prostředí přiměly k odstoupení. Drobila sice záhy nahradil ve funkci starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Obstrukce - jedno ze slov roku

Bezmála půl rok se aktivita koaličních partnerů soustředila především na vyřizování si účtů mezi sebou. Nakonec se ale politici začali soustředit i na plnění předvolebních slibů a koaliční smlouvy. Začaly práce na sociální, zdravotní i důchodové reformě a také na krocení stále hladovějšího státního dluhu. Do cesty se však škrtající vládě postavilo do cesty hned několik překážek.

Letošní rok začal kontrolou armádních zakázek

Jednou z vládních rozbušek byla kontrola armádních zakázek.Nařízená ministrem obrany Alexandrem Vondrou s cílem omezit nákup vojenské techniky přes prostředníky. Tím však zřejmě šlápl na kuří oko ministru financí Miroslavu Kalouskovi a jeho příteli Richardu Hávovi ze zbrojařské společnosti Omnipol, která pro armádu zajišťuje například kontroverzní nákup letadel CASA.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…