Letouny SAE bombardovaly ropné rafinerie ovládané islamisty

16.02.2015 19:50

Letouny Spojených arabských emirátů (SAE) dnes zaútočily na ropné rafinerie, které na východě Sýrie ovládají ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS). Informovala o tom tisková agentura emirátů WAM. Cílem náletů bylo odříznout islamisty od zdrojů, ze kterých financují své aktivity. Emiráty se teprve před necelým týdnem vrátily mezi spojence útočící na IS. V koalici krátce přerušily členství po prosincovém únosu jordánského pilota, jehož radikálové následně upálili.

Letouny SAE bombardovaly ropné rafinerie ovládané islamisty
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Jak agentura WAM dodala, všechny stíhací stroje F-16 se po útocích bezpečně vrátily na základnu v Jordánsku. Letecké údery proti islamistům, které začaly loni v září, koordinují Spojené státy.

Sýrie se spojenecké operace neúčastní a vede vlastní boj proti povstalcům

Postup islamistů se kromě USA a jejich spojenců snaží zastavit i syrská a irácká armáda a kurdští bojovníci. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání). V Iráku kromě USA zasahuje také Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii se kromě Američanů patrně podílí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Sýrie se spojenecké operace neúčastní a vede vlastní boj proti povstalcům, kteří již téměř čtyři roky požadují odchod prezidenta Bašára Asada, i proti islamistům. Syrská vláda mezi těmito skupinami nerozlišuje a obě označuje za teroristy.

Při útoku, který Damašek připsal právě teroristům, zahynulo dnes podle agentury SANA u Halabu nejméně devět civilistů, z toho tři děti. Rakety dopadly na oblasti ovládané vládními silami. Útok potvrdila i Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna. Podle ní zemřelo deset lidí, z toho čtyři děti. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože mnoho zraněných je v kritickém stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…