Lev na Klárově nemá své místo jisté

09.10.2014 13:30

Památník okřídleného lva, který připomíná československé piloty RAF, z Klárova možná zmizí. Úředníci z Prahy 1 totiž rozhodli o tom, že pomník bude odstraněn. Paradoxní však je, že úředníci údajně svým rozhodnutím jen chtěli vyvolat další jednání. Pomník na Klárově údajně chtějí, stejně jako ministr kultury Daniel Herman. Ten je podle svých slov ochoten se na protest osobně k památníku přivázat.

Lev na Klárově nemá své místo jisté
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Lvem na Klárově se asi bude muset znovu zabývat magistrát i Ministerstvo kultury. Úředníci Prahy 1 vydali rozhodnutí o jeho odstranění, ale chtějí tím jen vyvolat další jednání. Je to podle nich jediná cesta, jak zajistit, aby socha mohla na místě zůstat. ČTK to řekl vedoucí odboru výstavby Prahy 1 Oldřich Dajbych. Magistrát ale naopak vyzval Prahu 1 k odstranění nezákonného stavu, za něj považuje umístění sochy bez povolení.

„Už před dvěma nebo možná třemi týdny jsem vydal rozhodnutí, které až nabude právní moci, tak do 12 měsíců by měl být lev odstraněn," vysvětlil Dajbych. Podle něj je to jediná možnost, jak se budou sochou úředníci magistrátu a ministerstva muset začít znovu zabývat.

Proti novému rozhodnutí Prahy 1 je totiž podané odvolání a zároveň další žádost o přezkum na Ministerstvo kultury, které ji už jednou pro nedůvodnost odmítlo. Podle Dajbycha ale existují i další opravné prostředky včetně odvolání do Bruselu.

Na výrobu sochy sehnali peníze Britové žijící v Česku

Socha v podobě dvoumetrového okřídleného lva je na Klárově umístěna na betonovém podstavci pokrytém žulou. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku, chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF.

Podobný případ se stal v Praze už v roce 2009. Tehdy magistrát označil za nezákonné umístění podstavce sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, protože pro něj Praha 5 neměla veškerá potřebná povolení. Socha ale nakonec na místě zůstala a městská část dostala pokutu 9000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…