Levičáci, mohli byste být moderní, otevření, kosmopolitní. A vy radši volíte xenofobii spolu s pravičáky. Pokárání z Britských listů

18.09.2016 13:06

K uprchlické krizi a ke zvládnutí xenofobní vlny se na serveru Britské listy vyjádřil novinář Karel Dolejší.

Levičáci, mohli byste být moderní, otevření, kosmopolitní. A vy radši volíte xenofobii spolu s pravičáky. Pokárání z Britských listů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský pochod za práva uprchlíků. Na Kampě byl ukončen symbolickým posíláním papírových lodiček s přáním po Vltavě

Realistický projekt zvládnutí xenofobní vlny by podle Dolejšího vyžadoval jiný přístup. Muselo by v něm jít prý o to, zabránit spojení potenciálních příznivců uzavřené tlupy pod jediným politickým praporem. 

„Snění o tom, jak ‚terminální krize kapitalismu‘ ukáže, že ‚Marx měl pravdu‘; jak se ‚(téměř) všichni, nejméně však 99 %, konečně stanou levičáky‘, zde ničemu nepomůže kromě momentální psychické stability věřících. Mnohem užitečnější by ovšem bylo dosáhnout rozebrání co největší části masy fascinované uzavřenou tlupou mezi ostatní politické pozice,“ řekl k tomu Dolejší. 

Dolejší si následně všímá knihy politického sociologa Simona Bornschiera ohledně nového kulturního konfliktu v západní Evropě. Hlavní Bornschierův argument v publikaci zní, že tradiční dělicí linie mezi příznivci volného trhu a silného státu slábne ve prospěch kulturně definovaných konfliktů a skupinových identifikací. „I poté, co uprchlická krize výše zmíněnou proměnu maximálně zdůraznila, se však v českém prostředí setkáváme s úpornou snahou levičáků převést novou dělicí linii mezi příznivci otevřené a uzavřené společnosti, mezi kosmopolity a xenofoby (jako ostatně cokoliv jiného), na starou osu levice – pravice a udělat z ní problém týkající se údajně příjmové rovnosti či ekonomického rozvoje,“ zmiňuje následně Dolejší.

Poté také poukazuje na populární internetové aplikaci Political Compass, jež používá členění alespoň ve dvou osách. Podle jeho názoru by se však politický prostor měl dělit na osm základních pozic: autoritářskou a libertairánskou xenofobní pravici, autoritářskou a libertariánskou kosmopolitní pravici, autoritářskou a libertariánskou xenofobní levici a autoritářskou či libertariánskou kosmopolitní levici.

Původní text ZDE.

Autoritářskou xenofobní pravicí je podle něj francouzská Národní fronta, libertariánskou xenofobní pravicí švýcarská Lidová strana či Vlámský zájem, německá CDU zastupuje autoritářskou kosmopolitní pravici, německá FDP představuje libertariánskou kosmopolitní pravici. „Kdo pozoruje veřejné vystupování 95 % představitelů KSČM, má už dost dobrou představu, co znamená autoritářská xenofobní levice. A libertariánská xenofobní levice? Stačí zabrousit mezi ty ‚levé‘, kteří považují aktivity státu obecně spíše za podezřelé, avšak dovolávají se razantních zásahů právě tohoto státu proti ‚cizákům‘. Zeptejte se JXD, kolik má podobně postižených kamarádů,“ zmínil Dolejší komentátora serveru Reflex.cz Jiřího X. Doležala. Autoritářskou kosmpolitní levici pak podle Dolejšího v Česku nenajdete. 

„Čeští autoritářští kosmopolitní levičáci tak musejí velebit importované kulty, viz třeba sektu vyznavačů Noama Chomského. Naproti tomu libertariánských kosmopolitních levičáků je tu poměrně dost a jsou ve veřejném prostoru i vidět, představují ovšem jen velmi úzký segment elektorátu a jejich postoje jsou pravděpodobně nepřenosné do jiných politických kvadrantů,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…