Levičák Hamon podpořil Macrona. Proti Le Penové se shlukuje i pravice

23.04.2017 20:47

Ve Francii se po osmé večer začaly sčítat hlasy odevzdané v prvním kole prezidentských voleb. Prozatím se zdá, že ze druhého místa vyrazila do dalšího kola prezidentských voleb nacionalistka Marine Le Penová, zatímco z prvního místa půjde středolevý kandidát Emmanuel Macron. Už se také ozývají čeští politici, kteří volby hodnotí.

Levičák Hamon podpořil Macrona. Proti Le Penové se shlukuje i pravice
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

„Je to dobrá zpráva pro Evropu, pro Francii i pro Českou republiku,“ oznámil podle informací České televize premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Tato slova pronesl i navzdory tomu, že kandidát socialistů Benoit Hamon utrpěl brutální porážku a získal jen asi sedm procent hlasů. Před pěti lety Francois Hollande, pocházející z téže strany, prezidentské volby vyhrál.  Hamon ovšem nezůstal jen u toho, že oznámil porážku. Své příznivce vyzval, aby ve druhém kole šli k volbám a podpořili soupeře Marine Le Penové, tedy Emmanuela Macrona.  

Hosté ve studiu České televize se shodli na tom, že se Francouzi nechali pohnout k cestě k volbám. Na třetím místě prozatím končí pravicový expremiér Francois Fillon, ale jeho stoupenci v Praze prý zatím neházejí flintu do žita. Dokud není definitivně sečteno, tak podle nich naděje umírá poslední. Tuto poslední naději pravděpodobně ztrácí kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, který voličům sliboval, že provede revoluci. Teď se zdá, že žádná revoluce nebude, zaznělo v ČT.

Server francouzského deníku Le Monde píše, že k volbě Macrona ve druhém kole vyzval také někdejší pravicový premiér Jean-Pierre Raffarin. Zdá se tedy, že francouzská pravice už přestává počítat s tím, že by Francois Fillon mohl předstihnout Marine Le Penovou a postoupit do druhého kola. Macrona podpořily i další osobnosti.

Celý článek ve francouzštině naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…