Levice podpoří Junckera výměnou za evropské čelní posty, prozradil Sobotka

21.06.2014 14:17

Levicoví šéfové vlád zemí EU podpoří nominaci lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera z Evropské lidové strany na nového předsedu Evropské komise. Po dnešním jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a dalšími levicovými premiéry v Paříži to ČTK telefonicky řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Evropská levice podle něj bude za podporu pro Junckera žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští komise.

Levice podpoří Junckera výměnou za evropské čelní posty, prozradil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka předpokládá, že to bude právě dlouholetý lucemburský premiér, koho nakonec šéfové států a vlád EU nominují za nástupce Josého Manuela Barrosa. "Myslím si, že by to bylo velké překvapení, pokud by Jean-Claude Juncker nebyl tím kandidátem, kterého navrhne Evropská rada Evropskému parlamentu," poznamenal český premiér.

"Pokud má být v čele Evropské komise představitel Evropské lidové strany, tak je také důležité, aby v čele dalších institucí v Evropské unii byli viditelně zastoupeni sociální demokraté. Jde nám o to, aby tady bylo vyvážené zastoupení sociálních demokratů a lidovců v klíčových pozicích v Evropské unii," přiblížil Sobotka dohodu účastníků pařížské schůzky.

"Chceme vést diskuzi o tom, aby v čele komise byli viditelně zastoupeni rovněž sociální demokraté, aby tam byly zastoupeny ženy a aby v čele Evropského parlamentu byl v prvním funkčním období sociální demokrat," doplnil Sobotka, podle něhož horkým kandidátem na vedení europarlamentu je jeho dosavadní předseda, německý sociální demokrat Martin Schulz.

Neformální schůzky v paláci Marigny se kromě Hollandea, Sobotky a Schulze zúčastnili také šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Selle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Za Německo byl přítomen vicekancléř Sigmar Gabriel.

Podle Sobotky se shodli, že budou usilovat o co nejrychlejší rozhodnutí o nominaci na nového šéfa komise. "Sociálnědemokratičtí premiéři v Evropě budou usilovat o to, aby došlo k rozhodnutí už příští týden (na summitu v Bruselu)," poznamenal český premiér, podle něhož ale případná dohoda na kandidátovi bude záviset ještě na debatách na summitu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…