Levicový analytik Kotrba rozebral Sobotku i celou ČSSD. Jen pro otrlé

09.11.2013 14:19

Jak je možné, že ČSSD se svou historií získala v nedávných volbách pouze dvacet procent hlasů? Na tuto otázku by se podle publicisty Štěpána Kotrby měli členové strany soustředit. Místo toho ale prý hledají správný zadek, do kterého mají vlézt.

Levicový analytik Kotrba rozebral Sobotku i celou ČSSD. Jen pro otrlé
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Podle něj totiž sociální demokraté ještě nenašli odvahu k tomu, aby nedělali politiku tak, že akorát čekají na prebendy od vítěze. „Ještě nepřišli na to, jak se chovat jako svobodní občané – subjekty politiky, ne objekty manipulací. Nicméně někteří už tuší, proč je nutné mít v průběhu jednání a rozhodování lidských skupin vždy klacek v ruce. Viděli, jak ta hůl dopadla. Viděli hlavy na kůlech naražené, na hradbách vystavené. Posledních 14 dní každý den. V každých novinách, v každé televizi. Mediální lynč je nakažlivý. Není to vaše hlava, která je obětí. To je úlevné,“ píše ve své analýze na internetovém deníku Britské listy Štěpán Kotrba.

Věnuje se zde především podobnosti mezi chováním ČSSD a davu, jak popsal psycholog Gustav Le Bon. "Davy mají malou schopnost uvažovat, ale naopak jsou velmi dobře uzpůsobeny k činům,“ cituje ho například.

Celý Kotrbův text na Britských listech ZDE

„Místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková se vyjádřila na facebooku snad až příliš jasně: "ČSSD ale není stranou pro bezdomovce". Tím řekla 2. listopadu o středostavovském charakteru politické orientace sobotkovců vše a dala bezděčně částečnou odpověď na oněch 20% volebního výsledku. Ale co... V řadě měst demokraty ovládaných USA je nezákonné krmit bezdomovce a policie vás za to může zatknout...“ připomíná analytik.

Přitom porovnává se slovy papeže Františka, který v červenci řekl, že na slovo „solidarita“ se často zapomíná – přitom společnost často řídí kultura sobectví a individualismu. „To by byl předseda sociální demokracie,“ píše lehce v nadsázce Kotrba, který je taktéž členem ČSSD.

Právě v pozici předsedy vidí zásadní problém. „Šmejdům i exekutorům, ČEZu i zločincům na obecních a krajských úřadech šlo zamezit. Neudělal to Špidla, neudělal to Gross, neudělal to Paroubek. Nic pro to nedělal ani Sobotka, ať už ve funkci ministra financí či předsedy nejsilnější opoziční strany,“ podotýká.

Vizi, že „jednou bude líp“, straně sebral Andrej Babiš. Téma o zákonu o obecném závazném referendu zase „vyfoukl“ Tomio Okamura. ČSSD tak podle publicisty doplatila na špatnou politickou strategii, na jejímž konci byla špatná kampaň a nakonec i výsledek voleb.

Místo výsledků voleb se řešil puč

Místo aby se pak řešilo mizerných 20 procent hlasů, předseda Bohuslav Sobotka zvolil křik o puči. „Do první fáze Sobotkovy protiofenzívy patřilo rovněž rozdmýchávání emocí. Hloupější se připojili k peticím, facebookovým akcím a demonstracím lidu u pomníku TGM. Chytřejším už toto začalo být divné. Pravicová média dávají prakticky neomezený prostor, pravicoví komentátoři se zastávají předsedy ČSSD?“ zmiňuje Kotrba.

Tito „kovaní bojovníci za pravdu a lásku“ ale pak začali posílat výhrůžné SMS těm, kteří hlasovali pro odvolání Sobotky. „Ty kurvo zasraná, dojdeme si pro tebe," dozvěděla se exposlankyně Vlasta Bohdalová v SMS. „Ty svině jedna, jak si dovoluješ hlasovat proti Slávkovi Sobotkovi?! Co si o sobě myslíš, ty kurvo?! Dej si bacha, až budeš chodit Libercem, aby tebe nebo tvoje děti nepřejelo auto!" přečetla si v mobilním telefonu krajská zastupitelka ČSSD Lenka Kadlecová poté, co aparát Lidového domu zveřejnil hlasování předsednictva ČSSD o návrhu brněnského primátora Onderky. Podobné SMS výkřiky si vyslechla i Markéta Wernerová, poslankyně za ČSSD. „Tak ty svině nedáš pokoj!?!? Měla sis vzít příklad z Chovance! Doufám, že si naivně nemyslíš, že nevíme, kde bydlíš? Zkus Slávka ještě jednou podrazit a zakroutíme ti krkem!!!!" cituje pak agresivní zprávy, které chodily jednotlivým političkám.

Nadávky a vyhrožování

Bývalý tiskový mluvčí Lidového domu William Pešek se pak na Facebooku vyjadřoval k vystoupení Zdeňka Škromacha v Hyde Parku na ČT. „Zdeňku, jseš fakticky trapnej debil. Něco poděláš a potom nejseš schopen přijmout odpovědnost a schováváš se za aparát Lidového domu? Takových neschopných kreténků, jako jseš Ty, jsem zažil za svého působení v Lidovém domě více a od Tebe bych to opravdu nečekal. Jen ti největší neschopní ubožáčci v ČSSD, typu Paroubka a podobných, dokázali svou naprostou tupost a neschopnost schovávat za aparát Lidového domu. Jsi opravdový kretén...." cituje Kotrba na Britských listech.

Následovala nenávist, která se mezi sociálními demokraty náhle probudila vůči prezidentovi Miloši Zemanovi. „Ze schůzky části vedení ČSSD s legitimně zvolenou hlavou státu v Lánech se stala spiklenecká schůzka s jihoamerickým diktátorem. Umělá ‚mediální‘ nenávist teče proudem,“ popisuje nynější situaci.

„Členové ÚVV v neděli mají před sebou jeden úkol – ukázat, zda jsou, či nejsou zblbé stádečko ovcí, obštěkávané ze všech stran psem a hnané přes kopec. Pokud skandovaným potleskem a bez otázek odsoudí ty, kteří pro stranu pracovali patnáct let jako renegáty, pak jsou pouze tupé stádo. Pokud podlehnou emoční hysterii, jsou jen stádo. Pak jen dokáží, že ČSSD není schopna života, že je to jen partička pohodlně usazená ve svých funkcičkách,“ míní Kotrba.

„Udělat si nepřítele z polovinou národa zvolené hlavy státu, která je bývalým předsedou vlastní strany, je hloupé a netaktické. Voliči neodpouštějí politický diletantismus a pohrdání svojí ‚plebejskou‘ volbou, na kterou jsou hrdí. Neprosazovat levicovou politiku je pro levicovou stranu ale smrtelné,“ uzavírá svoji analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…