Lež! Babiš se naštval kvůli Faltýnkovi. A řekl, co má nerad na EU

14.03.2019 7:37

Do Rozstřelu serveru iDNES.cz zavítal předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Šéfredaktor MF Dnes se ptal na návštěvu v Bílém domě, na brexit a na řadu dalších věcí. Babiš vyslal varování Irsku, vyjádřil pochopení pro prezidenta Spojených států Donalda Trumpa a nejednou si rýpl si do Evropské komise. Zastal se 1. místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a zmínil ceny mobilních tarifů v Česku i chystané úspory v českém rozpočtu.

Lež! Babiš se naštval kvůli Faltýnkovi. A řekl, co má nerad na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Prvních pár slov věnoval premiér brexitu, u kterého prý nikdo nevíme, jak přesně to skončí. Podle Babiše může ve Velké Británii dojít třeba na předčasné volby. „Pokud jsou alespoň trošku odpovědný, tak požádají o prodloužení. V minulosti jsem už víckrát mluvil o tom, že by bylo nejlepší druhé referendum,“ poznamenal Babiš. První referendum proběhlo, ale podle českého předsedy vlády není jasné, na základě jakých informací se občané rozhodli. „Mluví se o vlivu Ruska,“ připomněl Babiš.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Jeho přáním by bylo, aby Velká Británie zůstala v EU, protože ostrovní království je dlouholetým českým partnerem, na kterého je třeba brát ohled. Uznal, že nesmíme zapomínat ani na Irsko, ale varoval, že česká solidarita s Irskem má své meze. „My jsme samozřejmě solidární s Irskem, ale pokud nastane tvrdý brexit a naše firmy budou mít problém, tak potom přijdou za mnou a budou říkat, ‚no, jak jsi to teda vyjednal. My teďka tam nemůžeme jezdit a nemůžeme prodávat, my nemůžeme zaměstnávat‘. Takže ta solidarita má určitou míru. Já tomu rozumím, ale my nemůžeme být zabetonovaný a musíme hledat nejlepší pro všechny,“ uvedl Babiš.

Když došlo na vztahy USA a EU, Babiš zalitoval, že nebyla uzavřena dohoda o volném obchodě známá pod zkratkou TTIP. Když už není, je podle premiéra třeba najít nějakou pozici pro vyjednávání. Při návštěvě v Bílém domě se od 45. prezidenta USA Donalda Trumpa dozvěděl, že jednání s Čínou se hýbou kupředu, ale s EU je to prý složité. „Prezident Trump řekl, že Čína se nějak posouvá, ale Evropa nefunguje,“ prozradil Babiš.

Český předseda vlády má prý pro Trumpa pochopení. „Já chápu prezidenta Trumpa, on když se podívá na ty tarify, tak uvidí, že my platíme 2,5 procenta na vývoz automobilů do Spojených států, on platí 9,8 procenta. Já si myslím, že i kdybysme snížili tarif na americká auta, tak se zásadně nic na trhu nezmění, protože já si myslím, že ty evropské, německé, naše auta jsou kvalitní,“ poznamenal Babiš.

Vzhledem k tomu, že studoval mezinárodní obchod, leží mu prý tyto věci na srdci. „Nechci, aby někdo vyjednával za nás bez toho, abysme se k tomu mohli vyjádřit. To je zase ta pozice, že ta Evropská rada není úplně on-line a ta (Evropská) komise je dominantní. To nám vadí a měli bysme do toho mluvit,“ zaznělo z úst českého předsedy vlády.

Došlo i na situaci kolem čínské firmy Huawei. Premiér připomněl, že v Česku je na stole varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Rozhodující slovo by tu ale měla mít Evropská unie jako celek a měla by zaujmout společné stanovisko. „Spojené státy mají nějaký názor, ale Evropa se musí domluvit. Když chceme postupovat společně v různých nedůležitých věcech, jako je nošení zbraní, tak tady je to důležité. Tady bychom měli najít společné stanovisko,“ zdůraznil host.

Trumpa prý přesvědčoval, aby se Spojené státy angažovaly ve světě a podílely se na řešení problémů, v Sýrii i jinde. Evropská zahraniční politika je prý v této otázce dost roztříštěná, ale i tak má podle Babiše smysl nabízet i česká řešení, a to jak v USA, tak třeba v Rusku a v Číně, kam jezdívá prezident Miloš Zeman. „My jsme (na Hradě) vtipkovali, že on má Rusko a Čínu, já mám USA a Evropu,“ smál se premiér.

 

V polovině rozhovoru věnoval Babiš pozornost květnovým volbám do Evropského parlamentu. Hnutí ANO působí v rámci liberální frakce ALDE, kde prý existuje shoda na svobodném vnitřním trhu, ale neshodnou se v pohledu na migraci. Sám Babiš prý však hledá spojence v Evropské radě, kde spolupracuje především s V4. Je důležité, abychom měli aktivní europoslance, ale není to až tak zásadní. Zásadní je mít spojence v rámci Evropské rady. Každý tam bojuje za své zájmy. Je to tak a je to normální,“ zdůraznil Babiš.

Premiér poté přehodil výhybku na ceny mobilních tarifů. Babiš připomněl, že konkrétně v České republice se mají operátoři velmi dobře a vydělávají desítky miliard korun na dividendách. Oni argumentují, že je to win–win pro obě strany, ale já myslím, že ten win je na jejich straně. Já chci, aby lidi měli levný tarif,“ pravil Babiš.

V souvislosti s tímto tématem se ohradil proti aktivitám Pirátů, kteří se prý teď probudili a řeší to, zatímco on se tomu údajně věnuje už 2,5 roku.

 

Stranou pozornosti premiéra nezůstala ani kauza výběru mýta v České republice, kde hraje roli firma Kapsch, ale také 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Tady vlastně některá média se snaží podsouvat lidem, že je nějaká kauza Faltýnek. Tak zaprvé, celá ta akce je pro podezření z korupce u dvou zaměstnanců Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a u firmy Kapsch. Faltýnek tam není. Kauza Faltýnek žádná není. Titulek (deníku Právo), že odposlechy jsou zdrcující, tak to je lež. Já nevím, kdo má ty odposlechy,“ zlobil se Babiš.

Lidé podle premiéra zapomněli, že současné problémy nastaly už v roce 2006. Stát tehdy údajně s Kapschem uzavřel nestandardní smlouvu. Tuto situaci se prý ANO po nástupu do vlády snažilo řešit. Faltýnek se prý v dopravě angažoval právě z hnutí ANO. Faktem je, že my jsme zdědili kontrakt, u kterého byly všechny demokratické strany,“ rozčiloval se dál.

Ale pokud by se ukázalo, že Faltýnek dělal něco proti principům ANO, tak podle Babiše skončí. „Tak skončí okamžitě,“ zdůraznil. Poté ještě jednou doslova prohlásil, že mýto „smrdělo korupcí“ už v roce 2006, ale dnes se prý ukazuje prstem na Faltýnka.  

Nakonec svou vládu vychválil za to, že drží v chodu prý nejstabilnější ekonomiku v regionu a k tomu ještě hnutí ANO snižuje daně. 100 miliard za poslední léta. Hnutí ANO snižuje daně, na rozdíl od pravice, která je zvyšovala,“ pálil ostrými Babiš.

Kabinet prý hledá úspory. Třeba i v počtech zaměstnanců. „Je potřeba podívat se, kolik zaměstnanců jsme nabrali jen na čerpání tých měkkých evropských programů,“ zesiloval hlas předseda vlády v závěru rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…