Lež novináře! Mám důkaz, zní od Zemanova Mynáře. Jeho žena zveřejnila FOTO

07.01.2020 15:37

Dnes zveřejnil iRozhlas.cz článek o „Mynářově penzionu“. V něm reportér Vojtěch Srnka tvrdí, že penzion v Osvětimanech, který provozuje firma Vratislava Mynáře, musel vrátit 975 tisíc korun z celkem třináctimilionové dotace, protože porušil dotační podmínky a záležitostí se zabývá i policie. Nicméně, Alexandra Mynářová přidala k jeho článku pár pádných poznámek. Jednak, že se nejedná o převratné zjištění, dále že si Srnka vybral jen to, co se hodilo do krámu, a také, jak mu kancléř Mynář odpověděl.

Lež novináře! Mám důkaz, zní od Zemanova Mynáře. Jeho žena zveřejnila FOTO
Foto: TV Barrandov
Popisek: Alexandra Mynářová

„Spolek na výstavbu penzionu před dvanácti lety obdržel dotaci 13 milionů korun od ministerstva školství, které si nyní celé čerpání dotace podrobně zkontrolovalo. Kvůli porušení dotačních podmínek musel spolek téměř milion korun vrátit, napsal Srnka. „MŠMT provedlo kontrolu poskytnutých prostředků spolku Chřibák a konstatovalo porušení jedné z dotačních podmínek uvedených v rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová pro Radiožurnál.

Anketa

Milion chvilek pro demokracii se pochlubil patnáctiletou aktivistkou. Je dobře, že takto mladí lidé politicky vystupují?

4%
96%
hlasovalo: 14787 lidí

Dále Srnka píše, že Vratislav Mynář i zástupci spolku se ve svých vyjádřeních hájili právě tím, že kdyby nedostavěnou budovu dále nepronajali, veškeré investice, tedy včetně peněz od ministerstva školství, by se tak zmařily. A že právě tomu zabránili. K tomu přihlédlo ve svém rozhodnutí i ministerstvo, když z třináctimilionové dotace musel spolek vrátit „jen“ necelý milion, který spolek už ministerstvu zaplatil. „Ministerstvo při stanovení výše vratky přihlédlo ke skutečnosti, že poskytnuté prostředky byly použity v souladu s účelem, na který byly poskytnuty, a příjemce učinil kroky k nezmaření investice,“ potvrdila mluvčí Lednová.

Dle článku je problém i s druhou evropskou dotací, kterou přiděloval Regionální operační program Střední Morava. „Když Mynářova firma Clever Management u dotačního úřadu o peníze žádala, měla podle zástupců ROP uvést, zda již byla na daný projekt čerpána jiná veřejná podpora. A Mynářova firma v žádosti uvedla, že nikoliv. Kvůli tomu se prý ROP na ministerstvo školství neobrátil,“ stojí v článku. Kvůli tomu prý na Mynáře podala organizace Transparency International trestní oznámení, Mynář podle nich účelově zatajil informace, aby mohl dotaci získat.

Srnka tvrdí, že Radiožurnál požádal o vyjádření Zemanova kancléře. „Ten ale hovor odmítl a na následnou SMS nereagoval,“ píše Srnka.

K jeho zjištěním měla čtyři námitky Mynářova manželka Alexandra Mynářová. „Internet dnes zaplavila zpráva o dotaci na ‚Mynářův‘ penzion (znova opakuji, Mynář ho nevlastní). Se zprávou nepřišel jako první Radiožurnál, není to zjištění RŽ, ale ParlamentníListy.cz. Vím, že pro některé je to dezinformační web, nicméně tuto zprávu, kterou se dnes prsí Vojtěch Srnka, přinesly jako první PL, a to už v prosinci,“ napsala Mynářová. Kancléřova manželka odkazuje na tento článek.

„Máme přímo černé na bílém, že poskytovateli dotace nevznikla žádná škoda, ale nejde tak o náhradu škody ani o sankci. Kvůli drobnému porušení pravidel, díky kterému ale mohla být stavba vůbec dokončena, a nebyla tak zmařena 13milionová dotace od státu, musel spolek Chřibák vrátit 7,5 % z udělené dotace. Čekal jsem pochvalu, ne úřednické rozhodnutí. Od samého začátku to bylo pochybení tehdejších úředníků MŠMT. Dalo se ale čekat, že bude chybět odvaha to přiznat,“ uvedl Vratislav Mynář na dotaz PL. Detailně se Mynář věnoval vysvětlování situace v této reportáži:

Dále Mynářová tvrdí, že si Srnka, který dříve pracoval pro Reportéry ČT, vybral jen informace, které se mu hodily: „Redaktor Srnka si z informací, které si jistě jako správný investigativní novinář zjistil, vytáhl jen ty, které se mu hodily, aby z kancléře Mynáře udělal opět největšího gaunera. Ostatně už to předvedl coby reportér Reportérů ČT v kauze rybník. Jinak by totiž férově uvedl, že stát neposkytl druhou část dotace, kterou prokazatelně přislíbil, a Chřibák se k tomu postavil jediným možným způsobem, aby nezmařil tu první část dotace ve výši 13 milionů. Jiná možnost prostě nebyla. MŠMT jasně uvádí, že žádná škoda nevznikla a neuděluje pokutu.“

„Pan Srnka uvádí, že kancléř neodpověděl na jeho SMS. Je to opět lež, tady, prosím, odpověď panu redaktorovi Srnkovi z včerejšího dne...“ zveřejnila zmíněný článek spolu s odpovědí.

Odpověď Srnkovi:

„Je mi líto poctivých novinářů, kteří svou profesi vykonávají zodpovědně, a ne účelově. Práce redaktora Srnky a jemu podobných ničí žurnalistiku! Pište o Mynářovi, ale buďte fér!“ vzkázala na závěr kancléřova manželka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…