Lhali nám! Bývalý diplomat se naštval kvůli uprchlíkům

28.05.2015 16:32

Europoslankyně Dita Charanzová a poslanec Milan Šarapatka se vyjádřili k problému s uprchlíky. Každý na něj pohlíží z jiné strany a každý upozorňuje na jiná úskalí. Oba se však shodli na tom, že celou situaci řešíme špatně.

Lhali nám! Bývalý diplomat se naštval kvůli uprchlíkům
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Šarapatka, někdejší diplomat, nesouhlasí se zavedením povinných kvót a ukazuje naši obecnou rozpolcenost ohledně tohoto tématu. „Názory jednotlivých členů vlády na kvóty jsou zcela nekonzistentní, vzájemně si protiřečí a mění se podle mínění veřejnosti a médií jako korouhvička ve větru,“ píše.

Nejsme podle něj absolutně připraveni na příliv uprchlíků, ať již z hlediska finančního, právního či technického. „Společnost není morálně na cizí etnika připravena. Máme plné právo kvóty odmítnout a imigranty v současné situaci nepřijímat,“ tvrdí Šarapatka.

Důležité podle něj je si i uvědomit, že uprchlíci vlastně ani nechtějí žít u nás. „Oni přece chtějí do Německa, Švédska, Nizozemska a jinam, kde jsou podstatně vyšší životní úroveň a velkorysejší sociální systém,“ vysvětluje a pokračuje, že stejně vlastně máme schengenský prostor, jehož základní pointou je volný pohyb osob uvnitř EU. Tedy i když kvóty naplníme, uprchlíci se stejně mohou zvednout a jít jinam.

Dále také odmítá solidární dělení imigrantů mezi jednotlivé státy. Podle něj by postačilo, kdyby ty nejpostiženější země byly důslednější. „Potom by se jim jistě podařilo tuto neblahou aktivitu zásadně omezit a dostat pod kontrolu. Stejně jako se to podařilo Španělsku, které bylo ještě nedávno také cílem masové ilegální imigrace,“ říká Šarapatka. Protože Španělé prostě byli důslední a striktní.

K odpovědnosti za celou situaci by hnal hlavně země, které se aktivně podílely na konfliktech v zemích, z nichž nyní proudí uprchlíci. „Víte, které to jsou. Česká republika to, pokud vím, nebyla!“

Celý příspěvek Šarapatky

Celý příspěvek Charanzové

Charanzová na druhou stranu zdůrazňuje, že nejsme jediní, kdo se ocitl v podobné situaci. Odkazuje na Barmu, ze které před násilím utíkají Rohingové, barmské menšinové etnikum. „Ve své domovině čelí pronásledování pro svou víru, Barma je odmítá uznat jako právoplatné občany,“ píše Charanzová.

Připomíná nedávný objev masových hrobů v severním Thajsku. Mezi hlavní problémy pak řadí stovky a tisíce mrtvých, bující obchod s lidmi a organizovaný zločin, který spolupracuje s místními autoritami.

Charanzová je spoluautorkou Rezoluce Evropského parlamentu, která „žádá nezávislé vyšetřování původu masových hrobů, potrestání viníků, okamžité zamezení kolaborace thajských úřadů s gangy obchodujícími s lidmi a bezodkladné zlepšení životních podmínek v azylových táborech“.

Připomíná také, že migrace tu byla vždy. „Nové mohou být příčiny migrace. Na ty je potřeba se zaměřit, zanalyzovat je a navrhnout účinná řešení,“ tvrdí Charanzová. Naprosto nepřijatelné je podle ní právě nelidské zacházení s uprchlíky, v Evropě i Asii. „Proti nim musíme zakročit všemi prostředky a ihned,“ vyzývá Charanzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…