Lhali vám, píše sociolog o Ukrajině. A radí, co máte dělat

10.03.2014 10:26

Riziko rozpoutání další studené války začíná být zcela realistickou možností. Píše o tom sociolog Petr Hampl. Podle něj ovšem tentokrát nejde o spor demokracie s komunismem, ale o válku evropských kavárenských intelektuálů proti zbytku světa. Pokud se jako lidé chceme zasadit o vyřešení konfliktu, neměli bychom do Evropského parlamentu volit žádného rusobijce.

Lhali vám, píše sociolog o Ukrajině. A radí, co máte dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Autor pojednává o tvrzení, že když impérium nedokáže vyřešit svoje vlastní problémy, snaží se vyvolat válku a že se to začne dříve či později týkat i Evropské unie. Sociolog Hampl míní, že v roce 2014 nemohou ani největší eurooptimisté popřít, že ekonomická a sociální politika EU skončila debaklem.

„Ti, kdo nám tvrdili, že jako občané impéria na tom budeme lépe než občané malé svobodné země, se buď mýlili, nebo cynicky lhali,“ píše na webu Protiproud.cz Hampl. Připomíná tak rok 1991, kdy Ukrajina vyhlásila nezávislost na Rusku. To tomu nijak nebránilo, na základě důvěry, že Ukrajina bude mít s Ruskem vcelku přátelské vztahy. Jenže v roce 2014 byl tento konsensus rozbit, když diplomacie EU a USA společně podpořily násilné svržení řádně zvolené vlády.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě přinášejí názory k situaci na Ukrajině

„Pár týdnů po tomto puči se ukazuje, že jediný argument – příliš tvrdý zásah proti protestujícím – byl vykonstruovaný,“ píše Hampl s tím, že zveřejněné odposlechy ukázaly, že vraždící ostřelovači nepatřili k ukrajinské policii, ale k pučistům a že ministryně zahraničí EU Catherine Ashton o tom věděla.

Změně režimu na Ukrajině přitom podle autora předcházela řada kroků, která dala Rusům na srozuměnou, že Západ k nim bude nepřátelský. „Že Rusové nejsou pokládáni za stejně hodnotné bytosti jako jiní lidé,“ dodal.

Autor míní, že se tak ruská vláda dostala do situace, kdy nemá jinou možnost než dělat právě to, co dělá. V opačném případě by ji v příštích volbách smetli voliči. „Jestliže dnes někdo kritizuje Putinův postup, musí zároveň požadovat zrušení voleb v Rusku a zavedení nějaké formy okupační správy. Třetí možnost neexistuje,“ píše na Protiproud.cz Hampl.

Podle něj tak můžeme spekulovat o tom, zda se jednalo o zlý úmysl, nebo zda orgány EU projevily „stejné břídilství“ jako ve všem ostatním, na co sáhnou. To nejhorší je ale prý teprve před námi. Zdá se totiž, že evropské elity dělají všechno, co je v jejich silách, aby krizi dále prohloubily. Hampl předkládá argument se zahájením obchodní války s Ruskem. A právě toto je podle Hampla jádro věci.

Skuteční poražení? Normální lidé

„Ti, kdo žijí z eurorozpočtů, nebo se živí manipulací s eurodotacemi, těch se důsledky příliš nedotknou. A na ostatních přestalo záležet. Takže riziko rozpoutání dalšího kola studené války začíná být zcela realistickou možností. Tentokrát ovšem nejde o spor demokracie s komunismem, ale o válku evropských kavárenských intelektuálů proti zbytku světa,“ píše sociolog s tím, že skutečnými poraženými pak budou normální lidé.

„Nenechme se zatáhnout do zbytečného a hloupého válečného dobrodružství euroelit,“ podává autor řešení. Jestli totiž elity chtějí vyhlašovat sankce, nikdo je nenutí kupovat ruské zboží. „Jestli chtějí financovat revoluci na Ukrajině, ať tak činí ze svých úspor. A jestli se chtějí míchat do sporu mezi Moskevskou Rusí a Kyjevskou Rusí, ať tam pošlou svoje děti,“ dodává k textu na Protiproudu.cz sociolog s tím, že možností je i nevolit v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu žádného rusobijce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…