Lhář, slaboch, porušuje sliby. Moravec rýpal do prezidenta, hosté Pelikán s Wagnerovou přikyvovali

14.05.2017 13:14

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Ačkoli ústava jasně říká, že prezident ministra odvolá, a nedodává k tomu žádná omezení a podmínky, prezident Zeman si je klade a Babiše prozatím neodvolal. Je takovýto postup v pořádku? V nedělních Otázkách Václava Moravce o tom debatovali senátorka zvolená za Zelené a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Došlo i na Jiřího Kajínka.

Lhář, slaboch, porušuje sliby. Moravec rýpal do prezidenta, hosté Pelikán s Wagnerovou přikyvovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Hned v úvodu si Moravec rýpl do prezidenta Zemana, který v minulosti opakovaně odmítl, že by kdy dal milost Jiřímu Kajínkovi. Teď však názor změnil a dvojnásobnému vrahovi dá milost. Při svém zvolení do pozice hlavy státu přitom sliboval, že bude milost dávat jen vážně nemocným vězňům, kteří se nedopustili nějakého závažného násilného trestného činu, jako je např. vražda.

„Stalo se normou, že když poruší svůj slib některý ze Zemanových odpůrců, tak je to lhář a slaboch. Když poruší svůj slib Miloš Zeman, tak se od pana prezidenta dozvíme, cituji, že jen blbec nemění názory,“ zaznělo z úst moderátora.

Wagnerová připomněla, že udělování milostí je v podstatě středověký přežitek, který je v moderním světě korigován např. požadavkem na spolupodpis ministra spravedlnosti či vnitra při jejím udělování. V Česku se však podle Wagnerové nehýbeme kupředu a udělení milosti zůstává jen v rukou prezidenta. Otázkou podle Wagnerové také je, zda si prezident uvědomuje možnou nebezpečnost toho, když zpátky na veřejnost pouští dvojnásobného vraha.

Pelikán k tomu dodal, že soudy opakovaně probíraly Kajínkův případ a na svém verdiktu nic nezměnily, což Pelikánovi stačí.  

Kajínek sice prohlásil, že se po svém propuštění bude pokoušet o obnovu svého procesu, ale Pelikán příliš nevěří tomu, že k tomu skutečně dojde. „Nevěřím, protože si představme, že dojde k obnově procesu, čímž bude zrušen původní verdikt, na který se vztahuje prezidentova milost, takže by Kajínek mohl být znovu odsouzen,“ podotkl Pelikán.

K tématu se vyjádřil také sociolog Daniel Prokop. Voliči Miloše Zemana prý věří, že hlava státu ví, co dělá, a pokud je rozhodnutý dát Kajínkovi milost, bude to asi v pořádku. Na některé voliče prý zapůsobila také návštěva první dámy Ivany Zemanové u Kajínka. Asi 65 procent voličů Zemana tento krok schvaluje, což ukazuje, že 35 procent voličů s tímto krokem nesouhlasí. Tábor voličů Miloše Zemana se tak na této otázce štěpí.

Lidé, kteří tento Zemanův krok podporují, se navíc neshodnou v tom, proč to prezident dělá. Část lidí věří, že je Kajínek nevinen. Část voličů si myslí, že prezident Zeman odvádí milostí pro Kajínka pozornost od vlastního počínání ve vládní krizi.

Podle Pelikána prezidentská milost patří do našeho světa a Wagnerová dala ministrovi ve studiu za pravdu.

Moravec ovšem v první půlhodině pořadu znovu a znovu připomínal, že prezident Zeman označil udělování milosti a amnestií za monarchistický relikt, kterého se dobrovolně zříká. Snad jen s výjimkou milostí pro smrtelně nemocné vězně, kteří se navíc nedopustili závažného násilného trestného činu, což ovšem vražda je.

Pelikán vysvětlil, že v případě milostí pořád platí, že ministerstvo spravedlnosti je tady prezidentovi jen k ruce a ministr zastává roli jen a pouze jakési sekretářky. Definitivní verdikt je na prezidentovi. Když Pelikán nastoupil do úřadu, tak se jako „sekretářka“ vyjadřoval ke stovkám milostí každý měsíc.   

„To jsem byl opravdu unavená sekretářka po tom, protože odhadem jde o stovky žádostí o milost. Vezměte si, že sedíte ve vězení, máte tam sedět ještě osm let, nemáte co dělat, tak sepisujete žádosti o milost. Ono to nic nestojí a třeba to vyjde,“ popsal uvažování vězňů Pelikán. „Oni případně ještě píšou poslancům a senátorům, že? To je také oblíbená činnost,“ přisadila si Wagnerová.

Ve druhé polovině pořadu opravdu došlo na vládní krizi, která v tuto chvíli stojí na tom, že prezident dosud neodvolal ministra financí, ačkoli to předseda vlády Bohuslav Sobotka požaduje.

„Jak známo, pan prezident je poměrně velká svéhlavička, a pokud si vezme něco do hlavy, tak se toho velice nerad pouští. A na něm to řešení stojí. A pokud se nepohne, tak nezbude, než to rozhodnutí převést na někoho jiného, tedy na Ústavní soud. V tomto případě by se navíc řešilo už jednoznačně vyřešené, že totiž prezident je povinen odvolat ministra,“ poznamenala Wagnerová.

To, co říká Zeman, je hrozné, soudí Pelikán

„Já si pana prezidenta vážím jako zkušeného politika, ale s odpuštěním, to, co říkal, bylo po právní stránce hrozné,“ uvedl Pelikán. „Pokud premiér navrhne, prezident odvolá. Pokud nezaprší, nezmokneme. Na tomhle není co vykládat,“ shrnul ministr. Moravce tím rozesmál.

Rýpl si však také do předsedy vlády Sobotky. „Pan premiér dodržuje koaliční smlouvu, asi jen když má dobrou náladu, což je asi tak v jednom případě ze tří, tak doufejme, že to dopadne dobře. Ale my jsme navrhli jen těžko zpochybnitelného odborníka,“ konstatoval Pelikán.

Moravec okamžitě připomněl, že si Schillerová vysloužila kritiku od náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého za to, že jako nepolitická náměstkyně vystupovala na tiskových konferencích hnutí ANO, což je podle šéfa všech úředníků problém.

Wagnerová si posteskla, že pan prezident víc dbá na dodržování koaliční smlouvy než ústavy, což není v pořádku. „Pan prezident je posedlý tím, že namísto toho, aby dbal na dodržování ústavy, dbá na dodržování koaliční smlouvy. Problém vidím v tom, že zatímco předchozí prezidenti dokázali politické spory uhladit za zavřenými dveřmi, tady to zažíváme na přestřelce v médiích. Takhle podle mě nemá vypadat chování prezidenta,“ udeřila Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…