Libanon dostal zbraně z USA na boj proti islamistům. Platí Saúdové

08.02.2015 16:45

Do Libanonu dnes dorazila americká zbrojní dodávka za 25 milionů dolarů (611 milionů korun). Jde o zbraně, jež Libanon zaplatí podle libanonského listu The Daily Star za pomoci Saúdské Arábie, která k tomuto účelu vyčlenila miliardu dolarů. Chce tak pomoci libanonské armádě v boji proti islámským extremistům, kteří působí v Sýrii a ohrožují i Libanon.

Libanon dostal zbraně z USA na boj proti islamistům. Platí Saúdové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Předání byl přítomen americký velvyslanec v Bejrútu David Hale. Řekl, že v dodávce je 70 houfnic, 26 milionů nábojů a rovněž munice určená těžkému dělostřelectvu.

Hale sdělil novinářům, že Libanon je na pátém místě mezi zeměmi, jimž USA poskytují největší vojenskou pomoc. V minulých osmi letech prý Spojené státy této středomořské zemi dodaly vybavení za miliardu dolarů, ale šlo především o nebojové prostředky jako komunikační systémy nebo lehká letadla. V lednu z USA dorazilo libanonské armádě několik desítek obrněných terénních vozů.

O vojenské pomoci při své loňské návštěvě Bejrútu hovořil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Libanon pomáhá vyzbrojovat s pomocí peněz ze Saúdské Arábie také Francie. Její ministr zahraničí Laurent Fabius dnes řekl, že francouzská zbrojní dodávka do Libanonu dorazí v prvním dubnovém týdnu. Fabius to sdělil libanonskému premiérovi Tammámovi Salámovi, s nímž se sešel na okraj mnichovské bezpečnostní konference. Bývalý libanonský prezident Michel Suljamán na konci roku 2013 oznámil, že Rijád slíbil libanonské armádě na nákup francouzských zbraní pomoc ve výši tří miliard dolarů.

O vojenské pomoci při své loňské návštěvě Bejrútu hovořil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. V úvahu podle něj připadá prodej vojenské techniky i darování českých přebytků lehkých zbraní. Praha chce také s Bejrútem spolupracovat ve výzvědné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…