Liberální demokracie zajišťuje lidem ten nejlepší život v historii, kázal student na Albertově. Rektor Bek litoval zvolení Kubery

17.11.2018 13:38

Češi, Moravané a Slezané si připomínají výročí boje za svobodu a demokracii. Před 29. lety se začala s konečnou platností hroutit komunistická moc. K jejímu zhroucení tehdy napomohli i studenti. Dnešní studenti si jejich počínání připomněli na pietním aktu na Albertově v Praze. Senátor, rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek studenty varoval, že naši dnešní svobodu ohrožují oligarchové.

Liberální demokracie zajišťuje lidem ten nejlepší život v historii, kázal student na Albertově. Rektor Bek litoval zvolení Kubery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Akce současných a bývalých studentů, na kterých si různé generace připomínají události 17. listopadu, pokračovaly před polednem na Albertově zpěvem české a slovenské hymny. Po zpěvu hymny lidé zavzpomínali na události roku 1939 a roku 1989.

Jako první si vzal slovo rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rektor připomněl, že v roce 1939 lidé vyprovodili zemřelého studenta Jana Opletala na cestě na rodnou Moravu. V roce 1989 naštěstí nikdo nezemřel, ale obě tato data spojuje podle Zimy myšlenka žití v demokracii, ale také myšlenka spolupráce. „Pokud budeme společní a jednotní, tak svobodu a demokracii vždy uhájíme,“ zdůraznil rektor.  

Po Zimovi promluvil předseda Rady vysokých škol prof. Milan Pospíšil. Ten všechny přítomné vyzval, aby se zajímali o veřejné dění a především, aby spolu komunikovali. „Já budu mít spíše prosbu k vám, k současnosti. Ta současná doba je uspěchaná a strašně podporuje individualismus, strašně moc podporuje úspěch každého jednotlivce a málo se myslí na věci veřejné. Málo se komunikuje, a to je chyba. Nejsme se schopni domluvit na tom, co je pro nás tou prioritou do budoucna. Ale jste tady vy studenti, členové společenství, které spolu je schopné komunikovat. Musíte dokázat veřejnosti, že nejste uzavřená elita a že máte vizi, jak tato země bude vypadat za pět, za deset a za padesát let,“ podotkl profesor Pospíšil. Učitelé podle něj mohou vytvořit zázemí, ale konkrétní aktivitu musí vyvinout sami studenti.

Za slovenské studenty na Albertově promluvil předseda Studentské rady vysokých škol Bálint Lovász. Za všechny studenty poděkoval, že mohou rozhodovat o svém osudu. Mohou dosahovat úspěchů, mohou i krachovat a také nemusí dělat nic. Je to na nich. „Můžeme být i líní a můžeme nechat jiné, aby rozhodovali z nás,“ uvedl Lovász. „Svoboda a demokracie nejsou hračkou v rukách sebestředných uzurpátorů moci. Můžeme a musíme říct, že kdo dnes opovrhuje svobodou a opovrhuje i liberální demokracií, opovrhuje společenským zřízením, které v historii lidstva zajistilo člověku ten nejlepší život,“ řekl slovenský student.

Všichni lidé by podle něj měli vědět, že naším největším nepřítelem není soused s odlišnou barvou pleti. Našim největším nepřítelem je pasivita a rezignace na udržení demokracie. Nejen studenti, ale s nimi i všichni další lidé musí také vědět, že „svoboda podnikat není svoboda rozkrádat stát. ... Akademická svoboda není svoboda podvádět,“ upozornil slovenský student.  

Slovo dostal také předseda české Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima. Vedle roku 1939 připomněl i události roku 1948, kdy studenti vyrazili do ulic, aby požádali prezidenta Edvarda Beneše, aby nepřijímal demisi odstoupivších ministrů, ale tehdejší prezident ji přijal, umožnil nástup komunistů k moci a ti potom celou řadu účastníků pozavírali do vězení.

„Je pro mě velice smutné, že se ještě dnes najdou ve straně nesoucí stejné jméno členové sedící mnohdy ve vysokých stranických funkcích, kteří jsou schopni legitimizovat a obhajovat justiční vraždy z padesátých let. Ale taková je realita,“ upozornil Michal Zima.

Je toho názoru, že bychom neměli zapomínat na oběti nedemokratických režimů, na lidi, kteří bojovali za svobodu. Neměli bychom na ně zapomínat ani v čase, kdy je společnost výrazně rozdělená. Hodnotu „Dne boje za svobodu a demokracii“ bychom neměli mít na paměti jen jeden den, ale celý rok, den co den.

V podobném duchu se vyjádřil i senátor a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Dnes není nikdo popravován, ani zavírán na desítky let do vězení. „Přesto prožíváme jakousi soft normalizaci, ve které je svoboda ohrožována oligarchií, která v nevídané míře propojuje politickou, ekonomickou a mediální moc,“ upozornil Bek.

Pokud chceme demokracii zachránit, musí i univerzity přiložit ruku k dílu, musí studenty vést k používání vlastního rozumu bez vedení druhých. „Jenže to nestačí. I společenství lidí používajících vlastní rozum může být iracionální a nemusí být schopno hájit svůj zájem!“ zaznělo varovně z úst Mikuláše Beka.

„Jde o to, používat vlastního rozumu bez vedení druhých, ale s ohledem na druhé. Jde o to občas poodstoupit od svých vlastních perspektiv a zájmů a hledat obecnější společný zájem," pokračoval Bek. „Nám se to v poslední době párkrát nepovedlo – v posledních parlamentních volbách a možná při volbě předsedy Senátu,“ upozornil rektor Bek na zvolení Jaroslava Kubery (ODS) do čela horní parlamentní komory. „Napříště bychom proto měli vlastní rozum užívat k tomu, abychom si svobodu uchovali,“ pravil Bek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…