Liberální institut odvolal Ševčíka ze správní rady. Ten to odmítá

15.11.2013 18:48

Páteční členská schůze Liberálního institutu (LI) odvolala správní radu v čele s děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslavem Ševčíkem. Ten však odvolání nepovažuje za platné. Předseda akademické rady institutu Jiří Schwarz měl podle Ševčíka zfalšovat seznam členů LI.

Liberální institut odvolal Ševčíka ze správní rady. Ten to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

O odvolání Ševčíka informoval předseda akademické rady institutu Jiří Schwarz, který odstoupení Ševčíka z funkce žádal kvůli nesrovnalostem v účetnictví LI. Institutu vznikla podle závěrů šetření dozorčí rady činností účetní firmy dD accounting finanční škoda 882 tisíc korun.

Dozorčí rada institutu proto vyzvala vedení institutu k ukončení smluvního vztahu s dD accounting a vyzvala ji k uzavření dohody o uhrazení škody. Podle Ševčíka to chtěl pouze jeden člen dozorčí rady, sám o výši škody prý nebyl informován.

Schwarz podle svých slov jako statutární zástupce LI vyzval zástupce dD Accounting Miroslava Ševčíka mladšího k předávání účetnictví bez zbytečného prodlení. Ten ale na zasedání dozorčí rady uvedl, že od druhého statutárního zástupce, předsedy správní rady a zároveň ředitele LI Miroslava Ševčíka dostal pokyn nepředávat.

Schwarz rozhodnutí druhého statutárního zástupce považuje za záměrnou překážku dalšího šetření tohoto účetního skandálu. Celá tato akce je podle Ševčíka pouze pokusem o zakrytí závažných pochybení Schwarze. Selhal prý účetní, který pracoval v institutu na doporučení Schwarzovy manželky. „Na jeho pochybení přišel Ševčík mladší při kontrole, účetní jej uznal a škodu se zavázal uhradit," poznamenal.

Zfalšovaný seznam

Miroslav Ševčík senior však zcela odmítá legitimitu páteční schůze. Serveru Česká pozice sdělil, že tato členská schůze byla svolána s ochrankou, která nevpustila některé členy Liberálního institutu. Například zakládajícího člena Liberálního institutu docenta Ježka. „Naopak byli vpuštěni kupříkladu dcera i syn pana Schwarze,“ řekl serveru.

„Schwarz zároveň zfalšoval seznam členů Liberálního institutu a na členskou schůzi se dostaly osoby, které jsem já osobně v institutu nikdy neviděl a neznám je,“ dodal pro server Česká pozice. Za těchto okolností nepovažuje své odvolání za platné. Celou věc chce nyní předat právníkům.

Podle Schwarze je nařčení ze zfalšování seznamu velmi silné a zásadně ho odmítá. „Pan docent Ševčík zkrátka v poslední době používá silné termíny na všechny strany a myslím, že ho okolí již bere s rezervou,“ dodal Schwarz.

Do správní rady institutu byli v pátek zvoleni Jan Havel, Václav Rybáček a David Lipka, do dozorčí rady Marek Hudík, Petra Beková a Karel Klimeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…