Liberální svět Ivana Bartoše. Takáčovi odhalil, co čeká zemi pod vládou Pirátů

13.01.2020 20:30

Piráti si v sobotu na celostátním fóru zvolili staronového předsedu Ivana Bartoše, který chce stranu přivést do vlády a v krajích jí zajistit alespoň sto mandátů u necelých sedmi stovek, které se rozdělují. O tom, s kým by Piráti šli do vlády, a za jakých podmínek i o osobních ambicích hovořil Bartoš s moderátorem Danielem Takáčem v pondělním pořadu Interview na ČT24.

Liberální svět Ivana Bartoše. Takáčovi odhalil, co čeká zemi pod vládou Pirátů
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Moderátor otevřel diskusi otázkou na Bartoše, čeho bude za dva roky ministrem, nebo dokonce premiérem. „V tuto chvíli jsem předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. A nejen v otázkách rozvoje v regionu, ale také v otázkách digitalizace. Ministerstvo pro místní rozvoj je resort, o který by měli Piráti zájem,“ uvedl přededa Pirátské strany.

O post premiéra by Bartoš v budoucnu rád usiloval. Zmínil, že Pirátská strana tento víkend zvolila předsednictvo a není automatické, že předseda bude zároveň celostátním lídrem strany, což je kandidát na premiéra. „Budou primární volby, které určí celostátního lídra. Já hodlám kandidovat. A logicky tento lídr je potenciální kandidát na premiéra,“ doplnil.

Doplnil, že strana má stále vládní ambice, i když se to v roce 2017, kdy o vládě vyjednávali, nepodařilo, zdůraznil, že Piráti mají nyní o dva roky zkušenosti navíc. „Potenciál Pirátské strany v tuto chvíli je mít v příštích volbách kolem dvaceti procent, náš potenciál stále roste,“ uvedl předseda Pirátů, jejichž volební preference jsou aktuálně podle průzkumu CVVM na 14 procentech.

Potenciál růstu voličů je podle Bartoše mezi voliči vládního hnutí ANO. „Mně přijdou zajímavá čísla třeba k tomu, kolik lidí zvažovalo jako druhou volbu po hnutí ANO právě Pirátskou stranu. Znamená to, že Babiš asi lidi nějakou kampaní přesvědčil, že problémy transparentnosti a boje proti korupci myslí vážněji než Piráti. Já vím ale, že to tak není,“ doplnil.

Sdělil, za jakých podmínek a s kým by šli do vlády, pokud by získali dostatek hlasů. Volební strategie Pirátské strany pro rok 2021 bude prý na stejném půdorysu jako v roce 2017: vyloučení nedemokratických stran. Vláda, kde nemá většinu ANO, bezúhonní lidé, kteří nemají korupční minulost a nejsou ve střetu zájmů. „Vylučujeme strany SPD a KSČM. Předpokládám, že se tam jinak dostanou všechny strany, které tam v tuto chvíli jsou, pak bude záležet na poměrech, s těmi budeme vyjednávat,“ upřesnil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Lidé by si toho měli všímat, protože za politiky mluví hlavně činy. „Nápady, se kterými Piráti přišli, a zásadními zákony, třeba nominační, kumulace platů politiků, nám byly zaříznuty a vláda je zkopírovala. Odprezentovala je jako své a my je pak podpořili. Za nás je tedy mise splněna,“ poukázal, jakým způsobem fungují Piráti dva roky v Poslanecké sněmovně.

Piráti sami sebe popisují jako středově liberální stranu, proč si však podle Bartoše myslí, že to občany této země může oslovit? „Člověk si váží možnosti, že o svém životě může rozhodovat i v rámci legislativy. Když se podívám na způsoby, jakými jsou prosazovány zákony nejen u nás, ale v řadě zemí V4, tak jsou to státy směrem konzervativního řízení,“ uvedl.

„V mém liberálním světě může žít konzervativní člověk velmi v pohodě, nebude nikdy nikým ustrkován za jiné názory, jiný vzhled či sexuální orientaci, jak vidíme v Polsku a Maďarsku,“ zdůraznil Bartoš k pirátským hodnotám s tím, že zvítězil konzervativní pohled na svět, jak liberální svobodomyslný člověk v takovém světě trpí.

Hlavní témata Pirátů budou pro nejbližší volby mířit například do zdravotnictví a do otázek dostupného bydlení. „Navrhli jsme také novelu exekučního řádu. Vše je propojené. Když dostane polovinu lidí z exekucí, nebudou pracovat v šedé ekonomice, tak dostanete do státního rozpočtu deset až dvacet miliard korun,“ zdůraznil Bartoš a zkritizoval současnou vládu, že neřeší exekuce a raději čerpá rezervy, kde může. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…