Liberálové, nečtěte! Trump? Nesnáším ho, ale vyhraje znovu. Slavný režisér Moore má jasno. Vztek, Clintonová a další vlivy

28.12.2019 19:21

Americký režisér Michael Moore v TV pořadu Democracy Now! uvedl, že si myslí, že současná hlava USA Donald Trump vyhraje i v prezidentských volbách v příštím roce. K volbám prý sice přijde více voličů podpořit demokraty, jak se stalo u minulých voleb, na celkové vítězství to ale nemusí mít vliv. Režisér, jenž se pasoval do velkého kritika Trumpa, demokraty varoval, aby se neopovažovali u voleb nabídnout podobného kandidáta, jakým byla v roce 2016 Hillary Clintonová. Pokud by se u voleb objevil někdo podobný, tak by to, dle Moora, měl i od tradičních podporovatelů Demokratické strany spočítané. Též prozradil, co si myslí o bývalém viceprezidentovi USA Joeu Bidenovi.

Liberálové, nečtěte! Trump? Nesnáším ho, ale vyhraje znovu. Slavný režisér Moore má jasno. Vztek, Clintonová a další vlivy
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Moore v rozhovoru prohlásil, že v příštím roce u voleb se sejde mnohem početnější skupina voličů, kteří budou hlasovat proti Trumpovi. Trump by tak podle něj zřejmě ztratil v lidovém hlasování mnohem víc hlasů než v roce 2016. Na jeho vítezství ve volbách to však, dle Moora, nemusí mít vliv.

Právě taková situace se odehrála u posledních voleb v roce 2016, kdy současná americká hlava státu vyhrála v poměru 306 volitelů pro a 232 proti, zatímco jeho protikandidátka Hillary Clintonová měla skoro o dva miliony voličských hlasů více. „Myslím, že kdyby se volby konaly dnes, Hillary by vyhrála o 3 miliony voličských hlasů. Věřím, že příští rok demokratický kandidát vyhraje o 4 až 5 milionů hlasů,“ uvedl Moore. K volbám dle něj přijdou tentokrát i lidé, co minule „zůstali doma“ nebo „seděli na lavičce“.

Sám by prý jako kandidáta demokratů nejradši viděl Bernieho Sanderse, kterého u minulých voleb podpořil, a ne někoho, kdo bude „lehkým republikánem“, jako byla Clintonová. Většina Američanů, dle režiséra, s demokraty souzní. Sedmdesát procent voličů jsou ženy, mladí a lidé, kteří nemají bílou barvu pleti. „To vše na naší straně. Musíme tedy zajistit, abychom jim nedali další Hillary Clintonovou,“ podotkl Moore, s tím, že pak tito lidé přijdou hlasovat.

Trump by, podle něj, vyhrál především na středozápadě Spojených států, kde jeho podpora neklesá. „Věřím, že by vyhrál volební státy, které bude potřebovat,“ řekl. Prezidentovi příznivci jsou prý „ještě víc vzteklí, než tomu bylo dříve, protože se bojí. Bojí se, že by Trump mohl prohrát kvůli svému chování,“ podotýká.

Rovněž varoval před tím, aby se do čela demokratů nedostal bývalý viceprezident USA Joe Biden. To by dle něj pouze pomohlo demokraty zničit.

Režisér proti Trumpovi vystupuje již od jeho zvolení do úřadu. Ve svém provokativním dokumentu Fahrenheit 11/9 dokonce amerického prezidenta přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Moore se v dokumentu věnoval okolnostem Trumpova zvolení do Bílého domu v roce 2016 a činil paralely mezi tehdejším děním v USA a nástupem Hitlera k moci ve 30. letech minulého století.

V jednom okamžiku snímek ukazuje záběry z Hitlerových shromáždění překryté Trumpovými citáty, zatímco jeden historik mluví o tom, jak se silní muži dostávají k moci. „Zabývám se otázkou, jak jsme se k čertu do tohohle srabu dostali a jak z něj ven,“ řekl Moore během uvedení snímku. „Jsme ve válce, abychom získali naši zemi zpět. Každý, kdo toto nechápe, bude těžce zklamán tím, co se v zemi v následujících několika letech s Donaldem Trumpem stane,“ dodal.

Volby prezidenta Spojených států amerických probíhají vždy v první listopadové úterý v přestupném roce, příští rok se budou konat 3. listopadu. Před nimi se ještě uskuteční primární volby politických stran, ze kterých vzejdou kandidáti do voleb, ty startují 3. února 2020.

Amerického prezidenta nevolí samotní občané, ale je volen prostřednictvím volitelů. Každý stát má počet volitelů podle toho, jaké má poměrné zastoupení v Kongresu. Při volbě platí většinový systém, tzn., pokud jeden kandidát ve státě, kde je 20 volitelů, získá 11 hlasů, přičítají se mu hlasy všech volitelů v daném státě. Výjimkou jsou státy Maine a Nebraska, ty jsou rozděleny na menší volební okrsky a hlasy se dělí mezi volitele poměrně.

K vítězství potřebuje kandidát nadpoloviční většinu, tedy 270 volitelů. K získání tohoto počtu hlasů mu stačí zvítězit v 11 největších státech USA, patří sem například Kalifornie, Texas, New York nebo Florida. Při volbě prezidenta USA tak může nastat paradox, že kandidát, který neměl nejvíce voličských hlasů, zvítězí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…