Liberálové zničí Ameriku, prorokuje ekonom Pikora. Zato Čína letos opět předvedla, jak si svět maže na chleba

14.08.2020 10:09

Ekonom Vladimír Pikora se rozepsal o zhorušujícím se postavení Ameriky ve světě. „Liberálové vzali Americe svobodu, teď jí vezmou pozici globální jedničky,“ píše v komentáři pro server Reflex.cz ekonom. Naopak Čína si podle něj díky viru „namazala zbytek světa na chleba“.

Liberálové zničí Ameriku, prorokuje ekonom Pikora. Zato Čína letos opět předvedla, jak si svět maže na chleba
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Svou predikci Pikora opírá i o čísla Ratingové agentury Fitch, která už zhoršila Spojeným státům výhled ratingu. Očekává, že se jejich dluh k HDP v příštím roce vyšplhá nad šílených 130 % HDP. „Pozice globální jedničky začíná být tímto nahlodaná. Co to je taky za globální velmoc, když má tak nehorázný dluh?“ podotýká ekonom s tím, že rekordní dluh neukazuje sílu, ale slabost. Důvěra finančních trhů v globální velmoc číslo jedna pomalu klesá.

Naopak Čína je silnější, než byla před koronou, a dýchá Americe na záda: „Zatímco Amerika stále trpí koronou, Čína se už oklepala. Její exporty v červenci meziročně rostly o 7,2 %. Nahoru je táhne vývoz roušek a zdravotnického vybavení. Pamatujete, jak evropští politici stáli nastoupeni na letištích s každou čínskou dodávkou respirátorů? Tak i díky tomuto boji o čínské zboží vyskočil export tamního zdravotnického vybavení meziročně o 47,3 %!“ zdůrazňuje.

„To je luxusní růst, když si uvědomíte, že zbytek světa má kvůli nákaze z Číny krizi. Čína si díky viru namazala zbytek světa na chleba,“ pokračuje Pikora a dodává, že Amerika sice zkouší různými obchodněpolitickými kroky přistřihnout Číně křídla, ale není moc úspěšná.

Postavení Ameriky ve světě se podle Pikory zatím zhoršuje. „Američané podle nedávného průzkumu společnosti Gallup už nejsou tak obdivovaní, jako bývali. Propad obdivu byl zaznamenán hlavně v Evropě. I já sám jsem ztratil o Americe iluze jako o zemi svobody,“ přidává Pikora svůj názor.

Zmíniňuje také i výzkum, který ukázal, že až 62 % Američanů se bojí říkat své názory nahlas. Je to pro ně příliš nebezpečné. Jedinou skupinou lidí, kteří tento pocit téměř nemají, jsou údajně lidé, kteří se označují za liberální demokraty. „Ti však mají pro mě naprosto nepochopitelné názory. 50 % těchto liberálních demokratů by totiž prý bylo pro vyhození svého šéfa z práce, kdyby se ukázalo, že ve volbách volil D. Trumpa, pozastavuje se Pikora nad tím, zda se tomuto dá ještě říkat demokracie.

V neposlední řadě nabývá Pikora dojmu, že zprávy z USA ukazují zemi směřující k občanské válce. Tamní vysoká poptávka po zbraních jistě není signálem, že je vývoj v USA zdravý a bezpečný.

„Nejhorší na tom je, že Evropa se zpožděním několika let přebírá všechny nešvary z USA. I tady začíná být jen jeden názor správný. Bojím se, že Čína se ani nebude muset moc snažit, aby se stala ve všech oblastech globální jedničkou.“ uzavírá ekonom Pikora s tím, že Američané a následně i Evropané jí v tom budou usilovně pomáhat vnitřními rozpory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …