Liberecká ODS chce místo Fialy europoslance Kožušníka. Zná prý lidi, protože objíždí zemi na kole

08.12.2013 9:52

Těžký nečas zažívá po prohraných parlamentních volbách dříve dominantní politická strana polistopadového vývoje – ODS. V této nelehké situaci si hledá svého předsedu. Volit ho budou na lednovém kongresu. Nominaci na tento post oznámil největší favorit – exministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Liberecká ODS chce místo Fialy europoslance Kožušníka. Zná prý lidi, protože objíždí zemi na kole
Foto: Edvard Kožušník
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

Jeho protikandidáta navrhla už před pár dny liberecká ODS – europoslance Edvarda Kožušníka. „Je v ODS dlouho a zná ji do morku kostí,“ říká Parlamentním listům.cz o největší přednosti Kožušníka oproti Fialovi Vladimír Kordač z jablonecké ODS.

„Pro mě byl ten Liberec milým překvapením. Rozhodl jsem se, že si udělám českomoravskou tour. Objíždím jednotlivé sněmy, teď zrovna jsem v Uherském Hradišti. Pak uvidím. Podporu cítím, mám z toho příjemný pocit. Nechci se ale nijak vymezovat proti panu Fialovi. Ucházíme se o stejné hlasy v ODS, která je ve velmi komplikované situaci,“ sdělil Parlamentním listům.cz europoslanec Edvard Kožušník.

Podporu jsme mu dali. Sám si o ni řekl

Oblastní liberecký sněm Kožušníka před pár dny navrhl nominovat na předsedu ODS. „Podporu jsme mu jako oblast dali, sám si o ni řekl,“ vysvětlil Parlamentním listům.cz Ondřej Červinka, předseda ODS Liberec. „Kolega Kožušník je velmi schopný, vzdělaný politik, má tah na branku. Je schopen dávat věci dohromady. Jako politika si ho nesmírně vážím. Udělal kus práce v Evropském parlamentu. Jsem přesvědčen, že má co nabídnout. Navíc potřebujeme v ODS nové mladé lidi,“ objasnil Červinka, který však zároveň upozorňuje, že nemá žádný problém ani s Petrem Fialou jako případným předsedou ODS.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Europoslance vyzdvihl i senátor za Jablonecko Jaroslav Zeman. „Jde o jazykově vybaveného, zcestovalého politika, který je v ODS už dlouho. Zároveň splňuje požadavek po nové tváří ve vedení,“ zmínil České pozici. Jablonecká ODS přitom podpořila Petra Fialu. „Ale nebereme to nijak konfrontačně. Není vyloučeno, že jeden bude dělat předsedu a druhý místopředsedu,“ uvedl pro Parlamentní listy.cz Vladimír Kordač z jablonecké ODS.

Fiala erudovaný politolog, Kožušník praktik

Oba dva mají podle něj své nesporné výhody. „Fiala je erudovaný politolog, za kterým je vidět kus práce. Má potenciál akademicky vzdělaného člověka. Eda je praktik, který ODS zná do morku kostí. Objíždí republiku na kole a setkává se s lidmi. Takže přestože je europoslanec, o ODS ví více než kdokoli jiný, zná lidi i strukturu,“ upozornil Kordač.

Kuba kandidovat nebude, Němcová asi ustoupí

Dlouho se uvažovalo, že ODS bude mít v čele ženu, a to Miroslavu Němcovou. Nyní se spekuluje, že ustoupí ve prospěch Fialy. Úřadující předseda ODS Martin Kuba na předsedu kandidovat nemíní. Patrně i z toho důvodu, že se jako jednička jihočeské kandidátky nedostal v parlamentních volbách do poslanecké sněmovny. Dříve koketoval s myšlenou na předsedu i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nyní se však zdá, že se spokojí s postem místopředsedy ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…