Liberecký kraj má kvůli vypořádání s Polskem přijít o 49 hektarů

15.05.2015 19:00

Libereckému kraji hrozí, že kvůli vypořádání českého dluhu vůči sousednímu Polsku z roku 1958 přijde zhruba o 49 hektarů svého území ve Frýdlantském výběžku. Dotknout by se to mělo katastrálního území Bulovky, Horní Řasnice a Heřmanic.

Liberecký kraj má kvůli vypořádání s Polskem přijít o 49 hektarů
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Starostové ani Liberecký kraj s tím nesouhlasí, žádají, aby ministerstvo s Polskem dohodlo nulovou variantu nebo finanční kompenzaci. O jednání se zástupci ministerstva vnitra dnes ČTK informoval hejtman Martin Půta (STAN).

K návrhu ministerstva mají starostové i kraj řadu výhrad

Územní nároky Polska vznikly jako důsledek sporu o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakousko-Uherska v roce 1918 a vyvrcholil v roce 1958 podepsáním mezistátní smlouvy. Tehdy se s konečnou platností vytyčily státní hranice. Hranice se zkrátila o 80 kilometrů a na 85 místech se pozemky českých majitelů ocitly na polské straně nebo naopak. Přestože se uskutečnilo územní narovnání, Polsko spočítalo, že přišlo o 369 hektarů, a po roce 1989 byl proto spor obnoven.

"Kraj i obce preferují nulovou variantu, aby se hranice nemusely posouvat. Dlouhodobě vedená jednání a také prezentace změny hranic některými polskými médii, nešťastným způsobem narušují sousedské vztahy, které máme," poznamenal Půta. K návrhu ministerstva mají starostové i kraj řadu výhrad a požadavků, pokud by k výměně skutečně došlo. "V prvé řadě by měl stát finančně kompenzovat dotčeným obcím ušlé daňové příjmy za vrácené pozemky, a to na dobu 100 let," řekl hejtman.

Starostové i vedení kraje také požadují, aby dohoda řešila nájem nebo vlastnictví pozemků, které jsou dnes zemědělsky obhospodařované a mohou se ocitnout v majetku sousedního Polska. Třetí podmínka se týká jednoho konkrétního pozemku v Bulovce, kde by jeho vrácením došlo k zásahu do intravilánu obce. "V případě toho pozemku, který má v nájmu zemědělec, žádáme o změnu rozsahu vraceného území," řekla ČTK starostka Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější). Starostové se shodli i na tom, že všechny vracené pozemky musí být ve výhradním vlastnictví státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…