Libor Dvořák: Trumpova nabídka na zrušení sankcí výměnou za snížení počtu jaderných zbraní? Na to Rusové nekývnou

17.01.2017 12:08

O právě probíhající výroční tiskové konferenci ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova hovořil v dopoledním vysílání České televize komentátor Českého rozhlasu Plus a odborník na Rusko Libor Dvořák.

Libor Dvořák: Trumpova nabídka na zrušení sankcí výměnou za snížení počtu jaderných zbraní? Na to Rusové nekývnou
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Novinář a překladatel Libor Dvořák

Nejprve podotkl, že zatímco syrské téma bylo zmiňováno hned od počátku tiskové konference, tak na ukrajinské téma ani po dvou hodinách vůbec nedošlo.

Na tiskovce Sergeje Lavrova zaznělo také to, že americká administrativa často slibovala, ale zůstávalo jen u slov. Ruští nejvyšší představitelé pevně doufají, že to se teď v dobách Donalda Trumpa změní.

Po počátečním jásotu, jehož jsme byli svědky, jak prezident Putin, tak ministr zahraničí Lavrov jsou k nastupující americké administrativě velmi rezervovaní. „Ministr Lavrov dnes řekl: ‚Jsme naprostí realisté, nechceme propadat ani zbytečné euforii, ale ani zbytečné skepsi,‘“ poznamenal Dvořák.

Svěřil se s tím, že četl kvalifikovaný ruský komentář, který říkal, že když Rusové dostanou jako podmínku zrušení amerických sankcí jakékoliv omezování arzenálu jaderných zbraní, tak to je s největší pravděpodobností předem ztracené, protože na to Rusko přistoupit nemůže. Ruští vojenští odborníci říkají, nechme to v takovém stavu, v jakém to je. Dělejme to, jako to dělají Američané. Ten dosavadní arzenál je třeba udržovat a také modernizovat. „Ale o tomhle podle mého soudu řeč nebude,“ podotkl Dvořák.

Pozvání Američanů na jednání o urovnání syrského konfliktu do Astany je podle Dvořáka velice zajímavé. To proto, že schůzku v kazašském hlavním městě zorganizovali diplomaté Ruska, Íránu a Turecka. A původně stála Amerika úplně stranou. „Tohle bych bral jako přátelsky napřaženou ruku. Na druhé straně ministr Lavrov hned na začátku tiskovky říkal, můžeme se dohodnout téměř na čemkoliv. Ovšem za předpokladu, že ty dohody budou partnerské, že budou respektovat právo a zájmy toho druhého. Ale především, a to zdůraznil několikrát, my si nepřejeme žádný vývoz hodnot, jak on to pojmenoval. To jest nikdo nám nebude vnucovat, co si máme myslet a co máme dělat. A tohle předpokládám, že bude platit a to je alfa a omega ruského počínání,“ uvedl Dvořák.

Řeč přišla i na to, kam asi bude vést první zahraniční cesta nového amerického prezidenta.

„Bývalo to vždy tak, že nový americký prezident cestoval nejdříve do Británie. Teď je tady ale jedna velmi zajímavá okolnost, a to je vzájemná afinita Donalda Trumpa a Vladimira Putina. A už proskočily zprávy, že oba prezidenti by se mohli setkat na neutrálním území. Tím by byl islandský Reykjavík. Agentury si všimly, že v Reykjavíku na velmi důležité schůzce se sešel prezident Reagan a tehdejší generální tajemník sovětské komunistické strany Gorbačov. Takže by vznikala taková zajímavá paralela. Gorbačovovi se s Reaganem podařilo na lecčem dohodnout. Na druhé straně nesmíme zapomínat na to, že republikán Reagan byl ten, který nakonec dosáhl uzbrojení Sovětského svazu a jeho pádu,“ dodal Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…