Libor Rouček a německý kolega: Češi a Němci se sbližují, poznávají se, pěstují vzájemné kontakty a se zájmem sledují, co se v sousední zemi děje

30.01.2017 9:52

Bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD) a spolkový ministr zemědělství Christian Schmidt se v Lidových novinách vyjádřili k Česko-německé deklaraci. Oba muži také předsedají Česko-německému diskusnímu fóru.

Libor Rouček a německý kolega: Češi a Němci se sbližují, poznávají se, pěstují vzájemné kontakty a se zájmem sledují, co se v sousední zemi děje
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Experiment v podobě této deklarace z 21. ledna 1997 znamenal podle obou mužů předěl v bilaterálních vztazích našich zemí. „Deklarace má historický rozměr. Není to dokument ospravedlňování či historického krasořečnění, nýbrž politicky a intelektuálně náročné doznání historických scestí a konfrontace s následky šovinistické nadřazenosti. Nepopírá zločiny dějin, nacistickou agresi proti Čechům, odsun sudetských Němců a následnou velkou nedůvěru, ale snaží se společně utvářet budoucnost a využívat nový nástroj občanské diplomacie,“ konstatují ve svém komentáři. Následně dodali, že i když ne všechny otázky lze okamžitě vyřešit, společensky institucionalizované rozhovory a setkání mezi občany přispěly k tomu, že se oba státy vzájemně sbližují.

„Naše společná pozitivní zkušenost uplynulých 20 let v rámci ‚úspěšného modelu‘ Česko-německého diskusního fóra dobře doplňuje, že trpělivý dialog občanské společnosti nyní díky Strategickému dialogu našich vlád – iniciovanému 3. července 2015 – získává další pilíř vzájemných vztahů. Cílem Strategického dialogu je přitom zintenzivnění výměny v rámci odborných témat a vytvoření široké báze dialogu na vládní úrovni. Česko-německé diskusní fórum může být velmi hrdé, protože k němu položilo základy,“ podotýkají. 

Závěrem se pak oba muži věnují průzkumu, z něhož vyplývá, že značné množství Čechů a Němců již nevnímá dnešní česko-německé vztahy jako zatížené bolestnými zkušenostmi z minula. „Zvláště v česko-německých příhraničních regionech se lidé napříč hranicemi sbližují, poznávají se, pěstují vzájemné kontakty. Češi i Němci se zájmem sledují, co se v sousední zemi děje,“ konstatují. Podle jejich slov jsme se však zatím nedokázali vyrovnat s tématem Evropa.

„Diskuse ohledně směřování Evropy musí být prohloubena. Nemluvení o Evropě by otevíralo cestu vzájemnému nepochopení. Znamená to, že i nadále musíme znát minulost, abychom mohli odůvodnit směřování společné evropské budoucnosti. Naději přináší zjištění, že mezi nejmladšími dotazovanými ve věku 16–25 let je nejvyšší počet těch, kdo odpověď na společné výzvy (nejenom ve vztahu k tématu uprchlíků) hledají ve společné evropské politice,“ uzavřeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …