Libor Rouček to vzal na ČT zostra: Farage splnil svou špinavou roli, a teď už nemá co nabídnout

04.07.2016 23:03

Spolupracovník ČT Ivan Kytka, bývalý europoslanec a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD) a Michal Vít z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM v pondělních Událostech, komentářích České televize hovořili o situaci v EU po Brexitu. Na všech stranách prý panuje velká nejistota. Libor Rouček se tvrdě pustil do předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Vít šéfa EK hájil.

Libor Rouček to vzal na ČT zostra: Farage splnil svou špinavou roli, a teď už nemá co nabídnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky Velké Británie a Evropské unie zatím vedle sebe

Podle Roučka dnes vlastně nikdo neví, co bude dál, a to jak na britské, tak na evropské straně. Ostrými slovy nešetřil na adresu europoslance Nigela Farage, který dnes rezignoval na post šéfa protiunijní strany UKIP. „Nigel Farage splnil tu špinavou roli, kterou si předsevzal, a nyní nemá co nabídnout,“ zaznělo z úst sociálního demokrata.

Ivan Kytka z Londýna doplnil, že Farage opouštěl čelo UKIP už víckrát a vždy se vrátil. „Teď bude zajímavé sledovat, jak se tato strana s odchodem svého symbolu vyrovná, protože se o ní často mluvilo jako o uskupení jednoho muže. Dnes se britská politika ocitla ve velmi hluboké krizi,“ zaznělo také z úst Kytky. Ve velmi specifické pozici jsou prý dnes levicoví labouristé, protože jejich předseda Jeremy Corbyn má sice solidní podporu mezi voliči, ale nedaří se mu komunikovat přibližně se dvěma stovkami poslanců Labour Party. Britská politická scéna je tedy v situaci, kdy se k odchodu chystá konzervativní premiér David Cameron, ale levicová opozice není schopna nabídnout přitažlivou alternativu.  

Na změny může dojít již brzy

Rouček přiznal jistou bezradnost i celé EU, protože předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker krátce po oznámení výsledků referenda volal po rychlém odchodu Británie ze společenství. Německá kancléřka však jen o pár hodin později konstatovala, že v tuto chvíli nemá smysl spěchat. Juncker podle Roučka chyboval i v okamžiku, kdy přijal skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou a v podstatě podpořil snahy Skotska o odtržení od Velké Británie.

„Minulý týden proběhlo hlasování o důvěře komisi Jeana-Clauda Junckera a on to hlasování suverénně vyhrál, ale to neznamená, že jeho pozice bude i nadále neotřesitelná,“ doplnil Rouček. Následně divákům prozradil, že Evropská komise je ustavena na pět let, ale v polovině období se tradičně dělají nějaké změny. Juncker „oslaví“ dva a půl roku v lednu a právě v této době může podle Roučka dojít k jeho pádu.

Michal Vít kontroval, že po bitvě je každý generálem a kritizovat Junckera dnes je poměrně snadné. Můžeme se bavit o chybách, kterých se v pozici předsedy Evropské komise dopustil,“ přiznal Vít, ale neměli bychom zapomínat na to, že úkolem předsedy komise je držet pohromadě EU a pracovat na integraci a přesně to dělá. „Jean-Claude Juncker plní svůj základní úkol,“ shrnul Vít.

Německo prý neumí vystupovat v pozici lídra

Následně došlo na současnou pozici Německa v EU, které je dnes nejsilnější zemí Unie, byť jí politicky moc nechce být. Brexit se prý Berlínu rozhodně nelíbí. „Německo si to neužívá, protože Německo chtělo ... aby Británie zůstala. Je to důvod praktický, protože s Británií je Evropa silnější,“ řekl Rouček. Británie má také obchodní vazby, o které nechce EU přijít. Proto se dnes i Německo a Rakousko zaobírají možností, že Velká Británie zůstane součástí EU.

Vít byl v hodnocení Německa příkřejší. „Německo je nuceno zastávat pozici lídra EU, ale ono ji nechce zastávat a v posledních pěti šesti letech také vidíme, že ji neumí zastávat,“ podotkl. V první řadě je podle jeho názoru třeba posílit spolupráci Berlínu a Paříže, na které vždy stála evropská integrace. Dnes je však třeba snažit se o udržení a prohlubování výhod členství v EU, „nikoli o další integraci“, uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…