Libye: 10 sudů uranu je fuč. Teprve teď na to přišli

15.03.2023 22:27

Zhruba 2,5 tuny přírodního uranu se ztratilo z libyjské lokality, která není pod kontrolou vlády. Po inspekci v Libyi to oznámili inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii, informuje o tom agentura Reuters.

Libye: 10 sudů uranu je fuč. Teprve teď na to přišli
Foto: pixabay.com
Popisek: Uran

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí
Podle prohlášení šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaela Grossiho je toto zjištění výsledkem inspekce původně plánované na loňský rok, která „musela být odložena kvůli bezpečnostní situaci v regionu" a nakonec byla provedena tento týden v úterý, uvádí agentura Reuters.

Při inspekci bylo zjištěno, že „10 sudů obsahujících přibližně 2,5 tuny přírodního uranu ve formě UOC (koncentrátu uranové rudy), které (Libye) dříve deklarovala jako skladované na tomto místě, se na místě nenachází," uvádí se v jednostránkovém prohlášení inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Agentura plánuje další kroky, aby zjistila okolnosti odstranění uranu z lokality, kterou blíže nespecifikovala. „Ztráta znalostí o současném umístění jaderného materiálu může představovat radiologické riziko, stejně jako obavy o jadernou bezpečnost," píše se v prohlášení s tím, že dosažení místa vyžaduje „složitou logistiku".

V roce 2003 se Libye pod vedením tehdejšího vůdce Muammara Kaddáfího zřekla svého jaderného zbrojního programu. Od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 panuje v Libyi chaos. Libyjská prozatímní vláda, ustavená počátkem roku 2021 na základě mírového plánu podporovaného OSN, měla vydržet jen do voleb plánovaných na prosinec téhož roku, které se dosud nekonaly, její legitimita je nyní rovněž zpochybňována.

O moc v zemi léta bojují znesvářené administrativy podporované spřízněnými milicemi, přičemž poslední velký konflikt skončil v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …