Lid promluvil v MF Dnes: Na Rusko se musí tvrdě

23.09.2014 7:36

Deník MF Dnes přišel od podzimu s novou rubrikou nazvanou „Porota předplatitelů“. Celá jedna stránka novin je vyhrazena anketě mezi pravidelnými čtenáři deníku. V úterý byl tématem postoj české vlády ke krizi na Ukrajině.

Lid promluvil v MF Dnes: Na Rusko se musí tvrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Mezi desítkou dotazovaných absentovali voliči sněmovních uskupení KSČM a Úsvit, jinak zde byly zastoupeny všechny strany. Čtenáři obvykle nabádali vládu k jednotnému hlasu a ráznějšímu postupu. Nejrázněji k tvrdém postupu vůči Rusku vyzývali voliči TOP 09, ale rovněž hnutí ANO.

Například důchodce z Plzně Ivan Bican, který je voličem hnutí Andreje Babiše, by na místě ministra oželel finanční důsledky a zaváděl hospodářské sankce. Účetní Jana Kučerová, volička téhož hnutí, by rovnou zastavila jakékoliv obchodování s Ruskem, protože prezidenta Putina prý není radno podceňovat. Další z voličů ANO vybízel k razantnějšímu postupu, ovšem rozhodně ne pouze ve vztahu k Rusku, které podle něj rozhodně není jediným viníkem.

Volička ČSSD, důchodkyně Marie Hýbelová, doporučuje co nejtvrdší sankce proti Rusku a dlouhodobě usilovat o co nejmenší závislost na této zemi. Naopak studentka a volička téže strany Kateřina Rešlová by od zastrašování Ruska ustoupila a snažila se přimět obě strany k dohodě.

Voliči TOP 09 se naopak shodují, že agresorem je Rusko, na které by měl být vyvíjen tvrdý tlak. Civilizovaná společnost by prý měla projevit soudržnost, kterou by dala najevo, že toto chování nebude tolerovat. Podobně smýšlí v této anketě i zástupce ODS, který by na Ukrajinu poslal jednotky OSN. Naopak volič lidovců připomíná, že bez Ruska se jednání o řešení situace neobejde.

Všichni dotazovaní se však shodli, že vláda prezentaci země v zahraničí nezvládá. Důvodem je zejména neuvěřitelně široké spektrum stanovisek jednotlivých představitelů, od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka po prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…