Lidé chtějí uvolňovat raději po krajích. Ale většina už chce žít normálněji

29.11.2020 11:19

Vládní protiepidemická opatření uvolňovat spíše po krajích – takový postup rozvolňování podpořilo podle šetření agentury STEM/MARK pro Českou televizi 55 % dotázaných obyvatel ČR. V poměru dva ze tří dotázaných souhlasí s rozvolňováním opatření od pondělka, informuje iRozhlas.cz. Průzkum proběhl ještě před tím, než vláda oznámila, že režim povolí od čtvrtka.

Lidé chtějí uvolňovat raději po krajích. Ale většina už chce žít normálněji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

S rozvolňováním od pondělí souhlasí 63 procent všech respondentů. Převážně se jedná o lidi do 60 let věku, kteří jsou zaměstnaní. Jasný nesouhlas s rozvolněním v průzkumu vyjádřilo jen 12 procent dotázaných.

Případný přechod na 3. stupeň protiepidemického systému (PES) by znamenal otevření restaurací pro hosty, kadeřnictví a kosmetických salonů.

Průzkumu agentury STEM/MARK se zúčastnil reprezentativní vzorek 1000 lidí mezi 25. až 27. listopadem.

O tom, zda se v příštím týdnu zmírní opatření proti šíření nemoci covid-19, dnes od rána mimořádně jedná vláda. V Česku nyní platí opatření pro 4. stupeň protiepidemického systému (PES) z pěti. Rizikové skóre, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, bylo šest dní ve 3. stupni. Pokud tak zůstane i dnes, vláda by mohla opatření zmírnit.

S omezeními by se pak příští týden mohly otevřít také všechny obchody. Skončil by také noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…