Lidé dnes na vyšehradském hřbitově vzpomenou na komunisty zavražděnou Horákovou

26.06.2019 6:03

Na vyšehradském hřbitově v Praze dnes lidé uctí památku političky Milady Horákové, která byla popravena 27. června 1950 při politických procesech komunistického režimu, připomněla ČTK.

Lidé dnes na vyšehradském hřbitově vzpomenou na komunisty zavražděnou Horákovou
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Pietní vzpomínka se uskuteční u jejího symbolického hrobu s nápisem „popravena a nepohřbena“ a zúčastní se jí politici, členové diplomatického sboru a osobnosti veřejného života.

Další akce k připomenutí tragické smrti Horákové budou ve čtvrtek, v den její popravy. Například platforma Bez komunistu.cz naplánovala na tento den na pražskou Kampu shromáždění a happening Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu, při kterém u Vltavy vzplanou symbolická světla. Přidat se mají lidé i na dalších místech ve světě, například ve Washingtonu. Pardubická Galerie Fons pak vystaví fotografie z filmu Milada, který v roce 2017 natočil o političce režisér a scenárista David Mrnka.

Horáková byla jediná žena, kterou komunisté popravili pro její názory při politických procesech v 50. letech. Právničku a národněsocialistickou poslankyni oběsili za špionáž a velezradu na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Spolu s dalšími 12 souzenými údajně tvořili špionské centrum. Horáková se kvůli své neústupnosti při soudním jednání stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. Výročí její popravy se od roku 2004 připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…