Lidé jsou ohledně činnosti imigrantů velmi všímaví, pochvaloval si policejní prezident na ČT

13.08.2015 19:36

Policejní prezident Tomáš Tuhý zavítal do čtvrtečního pořadu Interview ČT24 a popsal, jak se policii daří čelit uprchlické vlně. Strážci zákona prý dělají vše, co je v jejich silách, ale pokud by to mělo být dlouhodobě, síly policie už by nestačily. Existuje prý plán spolupráce s armádou. Tuhý si také pochvaloval, že jsou Češi, Moravané a Slezané pozorní ke svému okolí. Lidé, bděte, dal by se shrnout jeho apel.

Lidé jsou ohledně činnosti imigrantů velmi všímaví, pochvaloval si policejní prezident na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policie se podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého snaží dělat maximum v uprchlické krizi a monitoruje situaci. Už při cvičení v roce 2013 se ukázalo, že při obnově kontroly hranic by dlouhodobě stav policistů nestačil. Určitou roli v tom hraje i to, že po škrtech z minulých let odešla od policie řada kvalitních lidí a daří se je nahrazovat jen pomalu.

Migrační vlna nastala

Pokud policie zachytí běžence z Rakouska a on nemá zažádáno o azyl v nějaké další zemi EU, je poslán zpět do Rakouska, celé to trvá asi sedm dní. Policie ale musí být připravena i na dobu, kdy by uprchlíci přestali přes Česko jen procházet, ale usídlovali se tady.

„Migrační vlna nastala a vidíme to i podle průměru zadržených uprchlíků. Jestliže v červnu průměrně šlo o zachycení asi 15 osob, v tuto chvíli je to 40,“ podotkl policejní prezident. A to Česko není hlavním migračním kanálem, hlavní zátěž dnes leží na Rakousku, přes něž míří uprchlíci do Německa.

Pokud by se migrační vlna dál zesilovala, policie už by neměla dost kapacit na zajištění kontroly zadržovaných uprchlíků. Pak už by např. na ochranu hranic měla nastoupit armáda a Tuhý diváky uklidňoval, že existuje určitý plán spolupráce armády a policie. „Armáda v kombinaci s Policií ČR dokáže ochránit hranici České republiky,“ konstatoval host. Dnes zkrátka čelíme mimořádné situaci a tu je třeba řešit vzájemnou spoluprací.

Zrušení Schengenu

O případném zrušení Schengenu by se podle Tuhého mělo diskutovat na úrovni státu a k uzavření hranic by mělo dojít až tehdy, když by se situace ukázala jako neudržitelná. Lidé už dnes mají strach, protože se v ulicích objevuje stále více cizinců, byť se v okolí uprchlických zařízení prozatím neprojevily zvýšená kriminalita či útěky uprchlíků ze zařízení.

„Oceňuji občany České republiky, kteří jsou všímaví. Je třeba si monitorovat stav, abychom věděli, jaká je situace,“ prohlásil také před kamerou. Ostražitost je vždy na místě. Pokud už policie zadrží nějaké uprchlíky, mohou jim nasadit i pouta, neboť si musíme uvědomit, že jde o lidi prchající často z válečných zón, kteří jsou schopni udělat téměř cokoli, aby se dostali dál do Německa.

Česká policie se prý snaží pomáhat i v Maďarsku, protože se očekává, že do konce roku v zemi bude sto tisíc uprchlíků, ale tamní zadržovací zařízení jsou už teď plná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…