Lidé jsou prý z politiků zoufalí. Průzkum ohledně budoucího premiéra nedopadl dobře

10.10.2013 7:11

Současné politiky lidé příliš vysoko nehodnotí. Dokazuje to průzkum, ve kterém novináři zjišťovali, koho by občané vybrali za svého premiéra. Bohuslav Sobotka jako předseda hlavního favorita voleb - ČSSD - získal pouhých sedmnáct procent, ostatní představitelé stran na tom byli ještě hůře.

Lidé jsou prý z politiků zoufalí. Průzkum ohledně budoucího premiéra nedopadl dobře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Deník MF Dnes si nechal udělat průzkum, ve kterém měli voliči vybrat svého favorita na premiéra. Nejsilnější se ukázal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ale ani jeho výsledek, sedmnáct procent, nelze považovat za kdovíjaký.

Pravicoví voliči mají favorita v Karlu Schwarzenbergovi, kterého by ve Strakově akademii rádo vidělo 14 procent dotázaných. O pět více než předsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. Na třetím místě se mezi nimi umístil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Druhý nejbohatší Čech oslovil dvanáct procent. Po Němcové následují Michal Hašek a Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle sociologa Zdeňka Dytrta z agentury Focus, která výzkum prováděla, je alarmující především názor, že téměř čtvrtina dotázaných by chtěla za předsedu vlády někoho úplně jiného. Přitom ankety se účastnili pouze lidé, kteří už jsou rozhodnutí, že půjdou volit.

O nevyhraněnosti voličů ve vztahu k předsedovi vlády nejlépe svědčí to, že se často liší jejich vysněný premiér od představitele strany, kterou se chystají volit. Tak například na pravici  plných sedmnáct procent voličů ODS chce za premiéra místo lídryně své strany Miroslavy Němcové Karla Schwarzenberga, naopak desetina voličů TOP 09 by raději než svého předsedu viděla v premiérském křesle Němcovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…