Lidé, kteří tlačí na média, jako Trump, Putin, Babiš, si vyberou lidi a zneužijí je. Šéf Evropské federace novinářů promluvil

04.11.2017 17:20

I v EU jsou závažné případy útoků na novináře, dokonce s fatálním koncem. K takovému odstrašujícímu případu došlo také na Maltě, kde v této době začíná soudní projednávání vraždy investigativní novinářky. Velký problém mají média také v Turecku nebo v Makedonii. A ani u nás to není jednoduché. Politici, místo aby chránili nezávislost novinářů, vehementně zasahují do jejich práce, lobbují, „přátelíčkují se“, vysegmentovávají „ta jejich správná média a redaktory“. Proti tomu je třeba intenzivně bojovat. ParlamentníListy.cz jako jediné přinášejí informace přímo „od pramene“ – zpovídaly totiž prezidenta Evropské federace novinářů Mogense Blichera Bjerregarda při jeho nedávném krátkém pobytu v ČR a na Slovensku, a sice na Masarykově univerzitě v Brně a pak v sídle Slovenského syndikátu novinářů v Bratislavě.

Lidé, kteří tlačí na média, jako Trump, Putin, Babiš, si vyberou lidi a zneužijí je. Šéf Evropské federace novinářů promluvil
Foto: Foto: archiv M.B.Bjerregard
Popisek: Předseda Evropské federace novinářů Mogens Blicher Bjerregard

V Dánsku je pro zajímavost organizovaných sto procent novinářů. To je 18 000 členů. Jejich organizace sdružuje také 3000 studentů žurnalistiky. V praxi jsou organizováni na základě kolektivní smlouvy. Dánští studenti, kteří si dělají praxi, jež trvá přibližně 12 až 14 měsíců, pracují za podmínek, které stanovuje kolektivní smlouva, kterou vyjednala novinářská organizace. Jsou transparentní pravidla, jaké dostávají platy, jakou mají dovolenou.

„Je třeba mít velmi silný etický standard práce, který vytvoří sami novináři. A ten musí být politiky respektován. Když zjistíte, že tento etický standard práce novináře není respektován, musíte křičet, musíte to nahlásit EU a my budeme křičet též. Ochrana sebe samotného, o to jde; a pak je také potřebná seberegulace,“ vzkazuje Bjerregard nejen do nitra novinářské obce, redakcím i žurnalistům „na volné noze“, kterých je v celé západní Evropě stále více, protože i velké a zavedené vydavatelské domy snižují počty a rovněž platy svým redaktorům a dalším zaměstnancům.

Nedemokratické Turecko

„V Evropě stále více vnímáme, že politici ve vládách a v parlamentech nechrání  národy a média, ba právě naopak,“ konstatuje nejvyšší představitel Evropské novinářské federace a pokračuje: „Nejhorší situace je v Turecku. V současné době je zde 150 až 170 novinářů, kteří jsou ve vězení. Přibližně 200 médií bylo vládou násilně zavřeno. Stačí, abyste tam tweetovali na internetu na témata, ‚o kterých se nemluví‘, a riskujete, že se dostanete do vězení. To vidíme například i v Maďarsku a v Polsku, které mají novou legislativu, kterou vytváří tlak na novináře a ztěžují jim práci,“ uvedl Bjerregard. „V Turecku máme projekty, které financuje EU. Nyní tam máme velký projekt, ve kterém se snažíme pomoci novinářům, kteří jsou obviněni a souzeni v Istanbulu. Byli jsme tam v létě a sledovali proces se 17 obviněnými novináři a snažili jsme se jim pomoci. Vnímáme to jako velmi důležité, jednak pro ty, kdo jsou angažováni v těchto procesech, ale i pro jiné, kteří si dělají svou práci. Novináři po celé Evropě cítí solidaritu s žurnalisty v Turecku, kteří čelí obviněním. Soudy stále probíhají a samozřejmě naší snahou je, aby všichni obvinění novináři byli propuštěni, ale nikdy nevíte, jak velký dopad budou mít naše snahy, které tam vyvíjíme. Předpokládáme, že alespoň sedm z nich by mohlo být po soudu propuštěno. Samozřejmě, naší snahou je, aby byli propuštěni všichni. V Turecku ‚trénujeme‘ redakce, aby uměly správně vybrat své zaměstnance, aby byly silnější ve svých aktivitách za svobodu. A také je školíme v oblasti bezpečnosti,“ uvedl Dán Bjerregard, dlouholetý předseda EFJ.

Odstrašující Malta a byznysmeni v akci

A není to podle něj jenom Turecko. Jsou tu i další země. „Před třemi lety jsem navštívil novináře, který měl domácí vězení v Makedonii. A všichni takto postižení novináři jsou perzekvovaní jen proto, že dělali dobře svou práci,“ uvedl.

Zmínil se také o fatální události, která má v této době soudní dohru: „Nejhorší je, jestliže jsou naši kolegové zabiti nebo zavražděni, jak se to stalo před dvěma lety na Maltě. Jde o investigativní novinářku, která se zabývala nejvyššími politiky na Maltě, velmi blízkými tamnímu premiérovi, a dokumenty tzv. Panama Papers. Tato brutální vražda nás šokovala. Nyní tlačíme na vyšetření případu. Samozřejmě, většina evropských novinářů nežije v takovýchto těžkých podmínkách, ale je třeba připomenout nutnost ochrany žurnalistů na národní i evropské úrovni.“

Organizace podle Bjerregarda na evropské úrovni lobbuje za legislativu v oblasti médií a pracovních podmínek novinářů. „V EU se nyní projednává vyhláška, která by chránila obchodní tajemství v soukromém sektoru. Z toho jako novináři máme velké obavy, protože vyšetřujeme závažnou kriminalitu, například korupci, podvody. Když začnete zkoumat soukromý podnikatelský sektor, tak se dostanete do konfliktu s touto legislativou. Velmi se obáváme, že kdyby novináři začali vyšetřovat tento soukromý sektor, tak by mohli být obviněni a souzeni za svoji práci. Vyvíjíme snahy, abychom tedy ovlivnili tuto směrnici.“ Novináři mají podle prezidenta EFJ Bjerregarda nesporné a neoddiskutovatelné právo zkoumat kauzy i v soukromém sektoru. „Tuto výjimku jsme protlačili ve spolupráci s Evropským parlamentem. Problém této směrnice je, že neochraňuje vnitřní informátory. Ochrana zdrojů je v žurnalistice pro všechny velmi důležitá. Nyní se tedy snažíme apelovat na Radu Evropy, aby tito informátoři byli zahrnuti do této směrnice. Je důležité, aby tato směrnice byla přenesena i do národních vlád. Bez spolupráce a jednoty jednotlivých novinářů to nejde. Je to také o etice a vaší morálce.“

„Kamarádi“ politici a „spřátelená“ média

„Novinářská profese se oproti minulosti stává mnohem důležitější, ale také složitější. Některé osobnosti, se kterými děláte rozhovory, jsou velmi vzdělaní lidé, a pokud jim chcete být partnery, musíte být také vzdělaní. Žurnalistika by však neměla být nějak chráněná jen pro vysoce vzdělané. Jsou vysoce kvalitní novináři, kteří vystudovali ‚jen‘ střední školu. To je součástí svobody, kterou máme. Víme, že média také generují velmi dobrý byznys. Těží se z myšlenky, že trpí. Ano, novináři jsou velmi málo placeni. Nízké platy jsou velkou překážkou vygenerovat kvalitní investigativní novináře. Právě proto je velmi důležité, aby byli organizovaní. Tím by měli větší šanci si ‚vydupat‘ lepší platy nebo kolektivní smlouvu. To je další věc, na které v rámci EU pracujeme – pracovní práva a sociální dialog mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,“ uvedl dále Bjerregard.

„Problém, který stále řešíme, je, že říkáme politikům, aby zůstali mimo redakce. Jejich práce není být novinářem a dělat média. Jejich práce je být politikem a dělat politiku. Co potřebujeme od politiků, je, aby nás chránili, ale oni nás naopak atakují. Co se týká USA, Ruska, Itálie, to je to samé. Pro politiky je velmi snadné označovat, co je falešná zpráva (fake news). Ve skutečnosti jde o propagandu. A pokud se používá toto slovo, je pro ně mnohem těžší zpochybňovat práci novinářů,“ upozorňuje dále prezident Evropské federace novinářů.

Nezávislost! Rady ani tiskový odbor nejsou policajti

„Každý má svobodu stát se novinářem. Lidé, kteří tlačí na média (jako Trump, Putin, Babiš) si vyberou lidi a zneužijí je. Pak nebude možné ochránit své zdroje. Nejdůležitější je pochopení definice, kdo je novinář. Novinář je ten, který poskytuje informace, zprávy, co je důležité pro zachování demokracie. Každá rada, řídící média, musí být nezávislá. Tiskové odbory nebo rady nemohou být policisty,“ vysílá vzkaz nejen do Čech a na Slovensko ostřílený „harcovník“, bývalý dlouholetý šéf dánských novinářských odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…