Lidé mají strach z budoucnosti, vyslechl si u Moravce Kalousek. Jen si spoří, rozčílil se

24.11.2013 14:00

Hlavním tématem nedělních Otázek Václava Moravce byly neradostné vyhlídky české ekonomiky. Kromě šéfa České spořitelny Pavla Kysilky a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Juříčka do studia přišel i bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lidé mají strach z budoucnosti, vyslechl si u Moravce Kalousek. Jen si spoří, rozčílil se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle finančníka Pavla Kysilky centrální banka svým rozhodnutím dala politikům čas, aby se mohli dohodnout na skutečných reformách. Kalousek však namítl, že z toho kroku nemůže být nadšen, protože on s sebou nese náklady. „Jsou to náklady pro lidi, kteří jsou odpovědní a spoří si,“ zdůraznil exministr.

Kalousek dále zdůraznil, že prioritou jeho vlády bylo dostat zemi do makroekonomické rovnováhy, aby příští růst byl na zdravých základech. Jiné země podle něj šly jinou cestou a svůj ekonomický růst stavějí na pochybných základech.

Protestuju, rozohnil se Kalousek

„Pokud chcete hodnotit stav ekonomiky podle jediného ukazatele, a to je růst HDP, tak proti tomu protestuji,“ rozohnil se Kalousek. Podle něj máme jednu z nejnižších hodnot nezaměstnanosti. „Podíváte-li se na Polsko nebo Slovensko, tak platí na dluhové službě násobně vyšší úroky z dluhové služby. Všechny podle něj mají rovněž mnohem vyšší nezaměstnanost a mnohem vyšší míru chudoby,“ připomněl exministr.

Na opakované dotazy moderátora Moravce: Odmítám, že vládní finanční politika je základem hospodářského růstu. Ten lze podle Kalouska předpokládat již v příštím roce, a pokud příští vlády zachovají alespoň minimální fiskální odpovědnost, bude postaven na mnohem zdravějších a stabilnějších základech.

Víra v budoucnost je u nás horší než ve Španělsku

Podle Kysilky přispívá k nízkému HDP především nízká spotřeba domácností a nízké investice firem. Obě skupiny přitom podle něj jsou zdravé, ale problém je především v psychice. „Víra v budoucnost je u nás horší než ve Španělsku, které má pětadvacetiprocentní nezaměstnanost,“ zdůraznil šéf České spořitelny.

Podle zástupce Svazu průmyslu a dopravy se tomuto rozpoložení nelze příliš divit, protože lidé prý vůbec nechápou, co se to kolem nich odehrává. V této souvislosti zmínil například reformy Nečasovy vlády, které veřejnosti vůbec nebyly vysvětleny.

Politik nemá věci lakovat na růžovo

Podle Kalouska ale není úkolem politika lakovat situaci na růžovo, ale říct lidem, jak na tom skutečně jsou. Kalousek zdůraznil, že celá evropská civilizace má strukturální problém se sociálním a zdravotním systémem.

„A k tomu bylo potřeba říct jednu větu, která doposud není společensky přijímaná: Že je třeba více individuální odpovědnosti každého účastníka systému,“ zdůraznil Kalousek. Tato věta podle něj doposud není společensky přijatelná a levicová opozice proti ní bojuje dokonce s prvky třídního boje.

Pavel Juříček ze Svazu průmyslu jej upozornil, že lidem je třeba dávat příklad. „Politici se ale stále tváří, jak kdyby byli někde jinde,“ upozornil. Kalousek je upozornil, že on byl prvním ministrem financí, který dokázal seškrtat úspory mezi politiky i ve státní správě.

Média lakují věci na černo

Kysilka vidí hlavní problém domácností i firem v nepředvídatelnosti prostředí, kdy si lidé nemohou nic plánovat. Druhým problémem je pak vnímání korupce, byť nemusí být v souladu s reálnou korupcí. Třetím problémem pak prý jsou média, která často situaci lakují na černo. „Jak jinak chcete lakovat to, co provedla centrální banka?“ zeptal se s pobaveným úsměvem moderátor Moravec.  

Kalousek zdůraznil, že pro něj jako pro politika by kritika ČNB byla velmi snadná. „Ale já to neudělám, protože vím, jak těžké je to rozhodování,“ ujistil. Věří prý, že přínosy rozhodnutí ČNB nakonec převýší náklady.

Kalousek se ohradil proti slovům o strachu z budoucnosti. Podle něj vůbec není jasné, do jaké míry jsou rostoucí úspory domácností způsobeny právě tímto strachem a do jaké míry je to pouhá odpovědnost občanů spořících si na stáří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…