Lidé mají z důchodové reformy hrůzu. Vyplývá to průzkumu SANEP

06.08.2010 9:45

Podle průzkumu společnosti SANEP se většina populace obává plánované důchodové reformy.

Lidé mají z důchodové reformy hrůzu. Vyplývá to průzkumu SANEP

Plánovaná důchodová reforma vyvolává podle průzkumu společnosti SANEP v celé společnosti především obavy.

Podle průzkumu si většina populace nemůže dovolit vynakládat další finance na důchodové spoření. Lidé se bojí, že budou poškozeni zejména ti, kteří si po zavedení případné důchodové reformy již do dosažení důchodového věku nestihnou dostatečně našetřit a dostanou se tak do existenčních problémů.

Obavy nemá jen starší generace

Obavy ze závislosti na nízkém státním důchodu má však i většina celé společnosti. Otázka starobního důchodu tak netrápí jen starší generaci, které se dožití důchodového věku bezprostředně týká, ale stává se tíživým tématem i pro mladší generaci. Ta si už nyní uvědomuje, že nebude moct spoléhat na dostatečně vysoké státem garantované starobní penze.

Většina populace si nemůže dovolit šetřit na důchod

Je dost pravděpodobné, že jeden z hlavních pilířů plánované reformy, povinné důchodové spoření, se ve společnosti pravděpodobně setká s ostrým odmítnutím. Napovídá tomu i fakt, že nadpoloviční většina respondentů (50,6%) si nemůže dovolit spořit na důchod a zajistit si vedle státem vypláceného důchodu i finanční rezervu na důchodový věk.

Většina dotázaných (83,8%) se domnívá, že jim státem vyměřená penze nebude stačit na důstojný život v důchodovém věku.

Lidé se bojí o životní úroveň

Nadpoloviční většina respondentů (64,9%) se rovněž obává, že připravovaná reforma by mohla velmi negativně ovlivnit životní úroveň důchodců, jež si během svého života nestačila naspořit dostatečně velký obnos, který by alespoň dorovnal životní úroveň v předdůchodovém věku.

Důchodová tématika se tak stává jedním z hlavních témat celého sociálního, ale i věkového spektra domácí populace a vládní reformy mohou provázet značné společenské emoce, upozornila agentura SANEP.

Internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 2.- 9. července 2010 proveden na reprezentativním vzorku 5,049 dotázaných ve věkové kategorii  18 až 65 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu.

Související:
Většina Čechů odsoudila Kalouskovu složenku, tvrdí SANEP
SANEP: V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS
Šokující průzkum: Kníže by vyhrál volby, ČSSD těsně druhá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…