Lidé mohou lítačkou spustit dobíjecí stanice pro elektromobily

03.07.2018 14:00

Praha 3. července (ČTK) - Držitelé pražské karty MHD lítačka mohou ode dneška kartou spustit dobíjecí stanice pro elektromobily v síti Pražské energetiky (PRE). Novinářům to dnes řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Důvodem zavedení této funkce je očekávaný růst počtu elektromobilů. V Česku je zaregistrováno přes tisícovku elektromobilů, většina z nich je v Praze. Lidé, kteří lítačku nemají, si musí u PRE nechat vydat čipovou kartu. V Praze se nachází přes 70 dobíjecích stanic PRE. Lítačkou nahradilo město před zhruba dvěma lety kartu opencard.

Lidé mohou lítačkou spustit dobíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbrusu nová, zelená Lítačka

"Podporu elektromobility vnímám jako logický krok, kterým se v zájmu čistější dopravy musíme ubírat. Rozšiřování elektromobility přinese Praze snížení uhlíkové stopy a zlepšení životního prostředí, které bude mít pozitivní vliv na zdraví Pražanů," řekla Krnáčová.

Anketa

Osvědčil se Andrej Babiš ve funkci předsedy vlády?

75%
25%
hlasovalo: 11194 lidí


K používání nabíjecích stanic PRE, tzv. PREpointů, potřebují zájemci aktivní lítačku a rovněž musí podepsat smlouvu o využívání služeb nabíjení v síti stanic PRE. Pokud majitel elektromobilu nemá lítačku, musí si u PRE zařídit čipovou kartu, kterou stanici zapne. Odběr elektřiny s nimi PRE následně vyúčtuje. Faktura zákazníkovi dorazí vždy jednou za čtvrtletí a její splatnost je 21 kalendářních dní od vystavení. Pokud není zaplacena včas, PRE si účtuje úrok z prodlení 0,05 procenta částky.

PRE nedávno zprovoznila novou rychlonabíjecí stanici na Smíchově a minulý týden také nový druh nabíjení pomocí tzv. wallboxů, tedy nástěnných nabíjecích stanic na distribučních trafostanicích. "Těch jsou v Praze stovky a nacházejí se především v obytných celcích, jako jsou sídliště. Na objekt takové stanice dokážeme umístit hned dva wallboxy, a významně tak posílit nabíjecí infrastrukturu pro elektromobilitu. Počítáme, že během několika málo let přibude především na sídlištích na 90 nových dobíjecích míst tohoto typu, která budou samozřejmě dostupná i formou lítačky," uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Síť nabíjecích stanic v hlavním městě čítá zhruba stovku veřejných míst, z čehož v roce 2017 bylo 11 rychlonabíjecích. V červenci bude Pražanům k dispozici na stránkách Smart Prague a jejích sociálních sítích mapa Prahy rozdělená na jednotlivé, stejně velké oblasti, kde budou moci Pražané hlasovat, kde by rádi měli nabíjecí stanice.

Majitelé elektromobilů a hybridních aut mají v hlavním městě zvýhodněnou cenu parkování v tzv. modrých zónách. Za parkování lidé platí 100 korun ročně. Vedení města letos v lednu schválilo vybudování infrastruktury pro 59 dobíjecích stanic pro elektromobily, které vyjdou na 27,7 milionu korun.

brn snm

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…